Jump to content

Naplata alimentacije po pravomoćnoj presudi


MartinaZagreb

Preporučene objave

Poštovani,

presuda za uzdržavanje i viđanje djeteta (tada je imao 2,5 godine) donešena je 31.05.2011. Dosuđeno je plaćanje 1700 kuna na tekući račun majke sa 01.06.2011. (ja), od strane oca koji je priznao dijete a švedski je državljanin i živi i radi u Švedskoj. Retroaktivne zaostatke od rođenja djeteta (moj sin ima hrvatsko državljanstvo i u Veleposlanstvu Švedske je u pristutnosti oca i mene dobio švedski matični broj - u slučaju da dijete prijavim u Švedskoj na godinu dana, dijete bi dobilo puno državljanstvo i Švedsku putovnicu) bio je dužan platiti u jednom obroku sa zateznim kamatama - koji nije uplatio. Dospijevajuće obroke mi plaća neredovito i u umanjenom iznosu od dosuđenog (na presudu se nije žalio i ona je u međuvremenu postala pravomoćna).

 

Što je točno zatezna kamatna stopa za svako polugodište uvećana za eskontnu stopu HNBa za 5 postotnih poena?

Moj odvjetnik (ne želim imenovati) pere ruke od svega, traži da osobno izračunam sva dugovanja - retroaktivno, dospijevajuća i dug prema odvjetničkom uredu, te da kamate izračunam sama ???!!! Na osnovu toga želi napisati dopis "upozorenja ocu u Švedsku i dati mu 8 dana da se očituje (prijevod kod sudskog tumača ću opet plaćati ja osobno).

 

Na pitanje da li mi može pomoći oko pronalaženja odvjetnika u Švedskoj, koji bi na osnovu pravomoćne presude završio i naplatio ovu presudu - rekao je da nema nikoga i da se ne želi raspitivati u komori. S obzirom da je situacija poprilično mutna i nerazumljiva, molim lijepo za pravni savijet jer ga od mog odvjetnika ne mogu dobiti.

Puno hvala, Martina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo i osnovno,mijenjaj odvjetnika.Očito je da lik želi pobrat pare bez muke.Drugo,pokušaj se obratit MVP-u za savjet.Treće,ako dijete ima mogućnost ostvariti švedsko državljanstvo,zašto to ne iskoristiš?Slučaj bi mogla rješavati i kod njih,što bi bilo znatno jednostavnije,pogotovo što provjereno znam da Švedska izuzetno štiti prava djece i majki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi Tanjarac,

sigurno je da ću odvjetnika promijeniti kad savjet tražim na forumu a ne dobivam ga od njega.

Upoznata sam jako dobro sa beneficijama djece u Švedskoj, ja i moje dijete živimo u Hrvatskoj, u Zagrebu. Presudu je donio Općinski građanski sud u Zagrebu i ona je postala pravomoćna. Otac je bio na oba ročišta.

Moje pitanje se odnosi na kamate i poene koje moram izračunati, te o preseljenju presude u Švedsku na novu tužbu (po toj presudi). Ja trenutno nemam niti uvjete niti mogućnosti putovati sa djetetom u Švedsku i ostati godinu dana, što zbog posla, što zbog djeteta. Mene zanima naplata iz Hrvatske od oca koji je Šveđanin i također što su to poeni i kako da točno sama izračunam kamate. Novaca za novog odvjetnika u Zagrebu nakon ovoga svega do sada trenutno nemam. Samo prijevodi kod sudskog tumača su jako skupi jer u zagrebu postoje samo dva čovjeka.

Dakle, niti imam status samohranog roditelja, niti pravo na dječji doplatak.

Poz, M.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokreni izvanparnični ovršni postupak,više na stranici www.osvz.hr,primjer izračuna kamata možeš naći u NN 94/04, a kamatne stope,zadnje što znam,su 9posto +5 posto od HNB-a (znači 14 posto).Jedino provjeri,da li je HNB dizao postotak,nisam to baš pratila u zadnje vrijeme.Ima na internetskim stranicama dobrih programa za izračun kamata,a korisnih informacija na Forum.hr i Roda (kojima se možeš i obratiti za pomoć),te CZSS-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija