Jump to content

Zakon o potrošačkom kreditiranju


upitnik

Preporučene objave

Zakonom o potrošačkom kreditiranju (75/09) stavljeni su izvan snage od 1.1.11. pojedini članci Zakona o zaštiti potrošača. Na stranu s takvom antipravnom praksom, bio bi red da se donesu izmjene zakona na koji se prestanak primjene pojedinih odredaba odnosi, ali na stranicama Zakon.hr pročišćeni tekst Zakona o zaštiti potrošača i dalje ima odredbe koje ne bi trebale više vrijediti (npr. članci 71. - 86.). Što to treba značiti?

 

Drugo pitanje - ako se podnosi tužba u vezi s ugovorima prije 1.1.2011. smije li se u toj tužbi pozivati na odredbe koje su vrijedile do 1.1.2011., jer tada nije bilo Zakona o potrošačkom kreditiranju, nego je ta materija bila propisana Zakonom o zaštiti potrošača (odredbe o potrošačkom zajmu).

 

Dakle, molim odgovore na postavljena pitanja. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

naravno da se rješavajući neki odnos pozivate na materijalni propis koji je tada bio na snazi.

Što se objavljivanja zakona tiče, to sami morate pratiti jer se radi prestanka primjene nekih odredaba iste ne brišu, a o tome se možete upoznati jedino ako pratite zakone, ili ih uzimate preko profesionalnih portala ili nakladnika pravne temetike.

Zadnji takav primjer postoji u Zakonu o rokovima ispunjenja novčanih obveza, nakon čijeg stupnanja na snagu prestaje čl. 174. ZOO-a, dok čitajući ZOO to nigdje ne stoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Znam ja to sve o praćenju, ali sam mišljenja da RH zakonodavstvo ima pogrešnu praksu izmjene zakonskih odredaba. Mišljenja sam da bi paralelno s novim zakonom radi kojeg treba mijenjati neki drugi zakon trebalo pripremiti izmjene i dopune zakona čije se odredbe mijenjaju. Ovako dolazimo do šume podataka u kojima se nije lako snaći ako se radi o području koje inače ne pratimo. To je loše za nas laike, a zakoni su naimjenjeni svima, pa i laicima. To dovodi do toga da za svku "glupost" čovjek mora pitati odvjetnika. Nažalost, niti oni se baš u tome ne snalaze pa nije rijetko da se i stručnjak pozove na nešto što ne vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija