Jump to content

kredit za potrebe pričuve


antika

Preporučene objave

Poštovani,

obraćam vam se s molbom za savijet i odgovor. Stanujem u četverokatnici s dva ulaza i 21 stan. Zgrada je izgrađena 1974 i to vrlo kvalitetno. Do sada su vršeni sitni popravci ( popravci pukotina, oluci i sl.)Krov ne propušta, fasada je zadovoljavajuća u dobrom stanju. No u zgradi stanuju dva stanara s ogromnim kapitalom ( nekoliko kuća-vila i po nekoliko stanova, bivši direktori) i oni žele obnoviti cijelu zgradu : novi krov, novu fasadu s izolacijom i bojenjem bojenje stepeništa i još kojekakve sitnije zahvate. Troškovi za sve radove iznosili bi oko 1 milion kuna i više. S obzirom da sredstva pričuve ne podmiruju ni 1o% potrebno je podići kredit kod banke.Sve bi bilo dobro da su svi suvlasnici sličnog imovinskog stanja. Tu ima suvlasnika gdje su i po 2 člana na zavodu za zapošljavanje i dr.Na jednom sastanku suvlasnika to im je odbijeno ali oni i dalje napadaju kao hijene. Sad žele poijeliti ulaze jer mogu bolje manipulirati nekim suvlasnicima.

Moje pitanje glasi : mogu li oni dignuti kredit u ime zgrade, ako nemaju 100% većinu suvlasničkih udijela? Mogu li oni ljude dovesti na rub egzistencije i što je naj gore izbacivanje iz stana, čime oni prijete i zastrašuju stanare. Lijepo bih vas molila za odgovor. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu oni pravno nikoga izbaciti iz stana ,stanari tj. suvlasnici stanuju od njene izgradnje i svi su otkupili stanove.Problem je u tome što pojedini stanari ( ima nekoliko obitelji) nemaju ni za goli život a kamoli za otplačivanje kredita koji bi bio preko 1ooo kn.- na mjesec oko 1o godina.Dakle, oni bi ljude doveli do razno- raznih ovrha i tada slijedi ono najgore. Na taj način oni funkcioniraju i ostvaruju ono što žele.Živim u malom gradu i svašta si pojedinci dozvoljavaju. POzdrav. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o vlasništvu:

Izvanredni poslovi

Članak 87.

(1) Osim za one poslove koji se i inače smatraju izvanrednim poslovima, za donošenje odluke o poduzimanju poboljšice zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine.

(2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova odluče da se poboljšica učini, a da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz pričuve, ne ugrožavajući time mogućnost da se iz pričuve podmire potrebe redovitoga održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih

suvlasnika.

 

 

Kao što možete vidjeti iz izvatka, onaj tko želi poboljšati stanje zgrade, mora snositi i trošak. Ne može se nikoga prisiljavati na izvanredne troškove. Ali, s druge strane, nikad se ne zna kako će sud presuditi. Može se ta poboljšica prikazati i kao nužna, pa bi u takvom slučaju ipak svi bili dužni platiti troškove, ako bi se donijela većinska odluka.

 

S druge strane, osobe s lošim materijalnim stanjem mogu dobiti drugačije uvjete plaćanja pričuve, a to je u skladu sa sljedećim dijelom Zakona o vlasništvu:

Pravo svakoga suvlasnika

Članak 88.

Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi:

- stvaranje primjerene zajedničke pričuve ili primjereno povećavanje, odnosno smanjivanje te pričuve koju je odredila većina, prema pravilu da pri određivanju pričuve i doprinosa u nju treba, osim o predvidivim troškovima, voditi računa i o imovinskom stanju svih suvlasnika,

- da se tom suvlasniku, ako bi mu bilo nemoguće odmah platiti dio troškova nekoga posla održavanja cijele nekretnine koji se javlja u vremenskim razmacima duljim od jedne godine, a nije pokriven pričuvom, dopušta da plati u mjesečnim obrocima u razdoblju ne dužem od deset godina, uz

osiguranje osnivanjem hipoteke na njegovu suvlasničkom dijelu, s uobičajenim kamatama na dug osiguran hipotekom,

 

Dakle, možete tražiti da se vaše rate produlje na dulji vremenski rok nego ostalim suvlasnicima.

 

Ima u spomenutome zakonu dosta toga što biste trebali pročitati i proučiti. Zakoni su pisani za nas, a ne za pravnike - mnogi to ne razumiju. Moramo čitati i razmišljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija