Jump to content

Stečaj


igla91

Preporučene objave

U stečajnom postupku se primjenjuje načelo prioriteta i načelo razmjernog namirenja. Načelo prioriteta se primjenjuje u odnosu na status koji pojedini vjerovnik ima u stečaju. Razlučni vjerovnik se prioritetno namiruje iz imovine na kojoj je stekao razlučno pravo. Međutim, načelo prioriteta je najprisutnije kod stečajnih vjerovnika koji su razvrstani u isplatne redove. Članak 70. stavak 2. Stečajnog zakona uređuje da se vjerovnici kasnijeg isplatnog reda mogu namiriti tek pošto budu namireni u cijelosti vjerovnici prethodnoga isplatnog reda. Isto tako kod stečajnih vjerovnika primjenjuje se načelo razmjernog namirenja, što znači da se pojedini stečajni vjerovnik unutar svog isplatnog reda ne može namiriti u cijelosti ukoliko nema dovoljno stečajne mase da se u cijelosti namire svi stečajni vjerovnici njegovog isplatnog reda, već se namiruju u razmjernom dijelu s dijelom tražbine

( npr. svi 10% od svoje tražbine).

 

 

Izlučni vjerovnici, ako mogu izlučiti stvar koja je njihovo vlasništvo iz imovine dužnika, nisu vjerovnici stečajnog dužnika. Oni su vlasnici stvari ili prava koja se nalazi kod stečajnog dužnika u trenutku otvaranja stečajnog postupka. Njihova imovina nije imovina stečajnog dužnika i ne može se unovčavati u stečajnom postupku već se treba vratiti izlučnom vjerovniku kao vlasniku stvari ili prava. Ako je stvar ili pravo izlučnog vjerovnika otuđio dužnik prije otvaranja stečajnog postupka, izlučni vjerovnik ima status stečajnog vjerovnika ( članak 79. SZ). Ako je stvar ili pravo izlučnog vjerovnika otuđio privremeni ili stečajni upravitelj, izlučni vjerovnik ima status vjerovnika stečajne mase u stečajnom postupku.

Iz stečajne mase, kada se izluči predmet koji je vlasništvo izlučnog vjerovnika, namiruju se: razlučni vjerovnik, vjerovnik stečajne mase i stečajni vjerovnik.

Ovdje možemo govoriti o posebnoj i općoj stečajnoj masi. Posebnu masu čini imovina stečajnog dužnika na kojoj su razlučni vjerovnici stekli pravo na odvojeno namirenje. Najčešće je to zasnivanje založnog prava na nekretnini (hipoteka), fiducijarno osiguranje tražbine na nekretnini ili pokretnini ili pignus ( založno pravo na pokretninama). Vjerovnici stečajne mase i stečajni vjerovnici ne mogu se namirivati iz hipoteke, fiducije ili pignusa jer je pravo prioriteta na strani razlučnih vjerovnika.

 

Vjerovnici stečajne mase ( pa i radnici koji imaju status vjerovnika stečajne mase) namiruju se prije stečajnih vjerovnika.

Stečajni vjerovnici koji se razvrstavaju u isplatne redove, namiruju se nakon što izlučni vjerovnik izluči predmet iz imovine dužnika, nakon što se razlučni vjerovnik namiri iz imovine vjerovnika na kojoj ima pravo odvojenog namirenja i nakon što se namire vjerovnici stečajne mase čije su tražbine zasnovane temeljem članka 86. i 87.(?) Stečajnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija