Jump to content

kršenje autorskih prava


KISSKLC

Preporučene objave

Poštovani...Krim Policija mi je upala u kuću sa sudskim nalogom za pretres kuće zbog anonimne dojave da ja putem facebook-a oglašavam prodaju piratskih filmova i muzike što nikako nije istina.Policija je u mojoj kući našla jedno stolno računalo i jedan laptop.To dvoje su mi zaplijenili kao i sve cd-e koji nisu original...Imam snimljene cd-e za kućnu upotrebu kao što ima svaka kuća u Hrvatskoj i svijetu.Nijedan od tih cd-a nije više puta sniman niti istih cd-a nema ni jedan.MUP je izvršio kontrolu laptopa i našao nešto otprilike oko 100 pjesama,jedno 10 filmova i 3 igrice nekoliko stotina matrica za klavijature dok na stolnom računalu nije nađeno apsolutno ništa jer je prazno ali su svejedno zadržali laptop,stolno računalo zbog toga što nisam imao original windowse i nešto cd-a su mi vratili jer su bili privatni tj moje slike i video isječci na njima a ostalo su poslali na državno odvjetništvo...Nikakvih dokaza nema da sam ja oglašavao prodaju piratstva na facebook-u,dojava je anonimna,ja imam sve papirei dokaze da sam sa ZAMP-om komunicirao putem maila o produkciji muzike,duplih i istih cd-a nema niti jedan...Molim Vas da mi pomogete savjetom kakve su šanse da če mi se vratit laptop i stolno računalo i da li je istina da smijem imat pravo jedan cd koji nije original jer od same kupnje praznog dvd-a ili cd-a postotak ide ZAMP-u i taj zakon je nastupio 2005 godine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Kazneni zakon u čl. 230. (nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača) propisuje:

 

(1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo,

kaznit će se...

 

Dakle, ostvarena su bitna obilježja ovog kaznenog djela ukoliko ste utvrdili na materijalnu podlogu (snimili na tvrdi disk računala, CD, DVD, BluRay, USB memoriju ili drugi medij za pohranu podataka) film, glazbu, računalnu igru ili računalni program, bez odobrenja nositelja autorskih prava kada je ono po zakonu potrebno. Stoga nije važno jeste li prodavali takve medije. Jedna osoba može snimati a druga prodavati i oboje čine kazneno djelo (jedna što presnimava a druga što prodaje).

 

Isto tako je i s računalnim programima. Npr. instaliranje na više računala nego što je to odobreno u licenci, neovlašteno instaliranje, prodaja ili kupovina, nedozvoljeno prevođenje, nedozvoljena obrada ili izmjena.

 

To što niste prodavali takve CD-e može samo biti olakotna okolnost u izricanju kazne jer niste stekli nikakvu materijalnu korist(npr. izricanje uvjetne kazne ili u krajnjem slučaju oslobođenje od kaznene odgovornosti zbog beznačajnog kaznenog djela).

 

Nadalje,

stavak 6. navedenog Kaznenog djela propisuje:

 

6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka oduzet će se, a predmeti koji su nastali počinjenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka oduzet će se i uništiti.

 

To znači da postoji obveza oduzimanja računala i medija za pohranu podataka na kojima se nalaze takvi sadržaji.

 

Sudac na kraju postupka odlučuje o postupanju s navedenim predmetima. CD i DVD mediji se šalju na uništavanje jer se na njima nalaze ''nelegalani'' sadržaji i neće vam biti vraćeni. Što se radi s računalima, uništavaju li se, ili im se briše tvrdi disk pa se doniraju ili prodaju na aukcijama, ne znam, ali vrlo malo je vjerojatno da će vam se vratiti jer se na njemu nalazi računalni program (Windowsi) koji je predmet kaznenog djela. U postupku bi možda trebalo zatražiti da se sadržaj tvrdog diska izbriše i da vam se vrati računalo (ne znam je li postoji takav primjer iz sudske prakse).

 

Što se tiče kopiranja CD-a za vlastite potrebe, imate pravo na tako što temeljem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Kada kupite CD, možete ga presnimavati na prazne CD-e i te kopije slušati privatno u više prostora. Međutim, to podrazumjeva da u vlasništvu imate i original CD. Gubitkom original CD-a gubite pravo i na kopiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija