Jump to content

Godišnji odmor - prava radnika


iva01

Preporučene objave

Mi nikako da dodjemo na zelenu granu sa nasim sefom sta se tice godisnjeg odmora. Mene zanima na koliko dana godisnjeg odmora ima radnik koji radi u ugostiteljstvu ( dakle radi 6 - 7 dana u sedmici tokom cijele godine). Da li je tocno da je minimalni broj dana godisnjeg odmora 24 ako se radi subotama? I da li je poslodavac duzan dati dodatne dane s obzirom na godine zivota, godine staza, na djecu te na strucnu spremu ili je to njegova dobra volja. Je li moguce da nam sef da maje od 4 sedmice godisnjeg odmora? Mi jos od prosle godine raspravljamo s nasim poslodavcem o tome i nikako da dodjemo na zelenu granu. Ali smatramo da smo svi uskraceni za cca jednu sedmicu godisnjeg odmora.

 

Unaprijed hvala svima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4 tjedna godišnjeg odmora ti poslodavac mora dati. Dakle punih 28 dana uključujući subote i nedjelje. Ukoliko u tom vremenu postoji npr. 1 dan da je državni praznik tad ti još jedan radni dan poslodavac mora dati godišnji. Poslodavac može slobodno dakle o njegovoj volji dati radnicima više godišnjeg odmora - to bude regulirano kolektivnim ugovorom. Maksimalno radno vrijeme iznosi 8 sati dnevno i 40 sati tjedno a radnik smije najviše raditi 48 sati tjedno - dakle tad je ovih 8 dodatnih sati prekovremeni rad koji mora biti dodatno plačen.

Ukoliko u toj firmi radiš 3 godine (jer tad premda ako još uvijek radiš na određeno što mnogi poslodavci rade - imaš ugovor na neodređeno po Zakonu i zaštićeniji si) tad ti savjetujem da pokreneš radni spor koji ćeš sigurno dobiti. Ukoliko ti tad poslodavac dade otkaz i zaposli nekog drugog - ne brini, pošto radiš u ugostiteljstvu poslodavac sigurno neće čekati 6 mjeseci da zaposli drugog već će prije nekog zaposliti a tad ako se prijavljuješ na biro u radnom sporu traži da ti uz povratak na posao dade i sve plače dok si na birou - dakle neostvarenu dobit.

O pokretanju radnog spora najbolje je da odmah odeš odvjetniku koji ti najviše 2000 kuna smije uzeti a to će na kraju pasti na leđa poslodavca koji će ti i tih 2000 kuna morati vratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija