Jump to content

nesređeno zemljište


xyz2

Preporučene objave

Pozdrav,

imam pravno zahtjevno pitanje koje bi htjela poceti rjesavati, pa vas pitam samo za opceniti savjet odakle krenuti.

Naime, zivim s roditeljima u obiteljskoj kuci na selu koja nema nikakvu dozvolu, niti je upisano vlasnistvo na njoj.

 

Da situacija bude jos gora, nismo ni vlasnici zemljista prema katastru. U zemljisniku su vlasnici ljudi jos iz doba Austrougraske, za cije nasljednike nitko u mjestu ne zna.

 

Moram naglasiti da je moja obitelj vec godinama u posjedu tog zemljista i cijelo mjesto zna da je "nase", ali kupoprodaje i darovanja se nisu biljezila u zemljisniku.

Ni u katastru nema ucrtane kuce na tom zemljistu.

Sto je s novim izmjenama zakona o prostornom gradenju i legalizaciji objekata, da li se to odnosi na moj slucaj??

Nadam se da mi barem malo mozete pomoci odakle krenuti.

 

Hvala unaprijed

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To uopće nije moje područje, ali pretpostavljam da bi radi upisa vlasništva nad zemljištem trebali pred nadležnim općinskim sudom, tužiti osobe koje su upisane, a nakon što sud utvrdi da su one nepoznate/umrle i da ne postoje druge osobe koje bi polagale pravo na zemljište tada bi temeljem dugogodišnjeg korištenja mogli postati vlasnici. Što se tiče legalizacije objekta, ako je objekt postojao prije 15. veljače 1968 godine tada će se smatrati legalnim iako je sagrađen bez dozvole, za što se postupak može pokrenuti kod nadležnog tijela državne uprave (time se ne može manipulirati jer postoje aviosnimke cijele RH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

1.

Najprije trebate riješiti vlasništvo i to tako da ustanete tužbom protiv osoba upisanih u zemljišnim knjigama.

Podnesite tužbu radi utvrđenja prava vlasništva kupoprodajom i dosjelošću .Kao dokaz navedite dva svjedoka .Ako je neka od upisanih osoba umrla tada trebate tužiti nasljednike(može po načelu prezentacije).Tužbu Vam treba sastaviti pravno educirana osoba .Adrese svih koje tužite trebaju biti točne kako bi tuženici primili tužbu.

 

2. Kada postanete vlasnik k.č. tada idete na legalizaciju objekta i tražiti ćete rješenje o izvedenom stanju .Za rješenje o izvedenom stanju podnosi se zahtjev nadležnom županijskom uredu za urbanizam.Projekte za izvedeno stanje treba Vam izraditi ovlašteni arhitekta,koji će Vas ujedno i uputiti u sve što trebate .

Ako je objekt sagrađen prije 15.veljače 1968. tada se smatra da je objekat sagrađen legalno samo je potrebno pribaviti potvrdu od nadležnog organa.Tu Vam također trebaju svjedoci koji će potvrditi da je objekat sagrađen prije tog datuma .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija