Jump to content

Nepravedno oduzeta slikopisna građa od strane suda


AnteBM

Preporučene objave

Mali osvrt na jedan zanimljiv slučaj u kojem je optuženom zbog kršenja autroskih prava oduzet digitalni materijal.

 

Da ne opisujem cijeli slučaj koji se vodi protiv M.R. koji je i sam javno objavio pojedinosti u vezi svog vrlo čudnog slučaja(u smislu nepoklapanja optužnice sa zbiljom). Ja ću se baviti djelom koji spada pod moju struku.

 

 

 

 

 

Naime radi se o zapljeni građe koja zakonski nema nikakve osnove da bude oduzeta. Sporna građa je slikopisna ostavština koja se sastoji od ''Hrvatska u slici i riječi'', Hrvatski slikopisni tjedik'' i ''Straža na Drini (1942. godine)'' nastale u razdoblju 1941. do 1945. godine.

 

 

Kratka povijest vlasništva

Nakon kraja drugog svijetskog rata najveći dio građe pripada novo stvorenoj Jugoslaviji, dok manji se uspjeva prenjeti u emigraciju u velikom povlačenju 1945. godine. Taj koji u vlasništvu nove države se sistematski uništava (najvećim djelom u Borovu). Vrlo malen dio se prenosi u arhiv u Beogradu. 90tih nasjednici tog materijala su Hrvatski državni Arhiv i Hrvatska kinoteka. Koji sami nemaju potpunu građu.

 

Drugi materijal čije vlasništvo spada pod Hrv. emigraciju, se još od 50tih godine čuva u raznom privatnom i stranačkom (primjer HOP) vlasništvu. Prilikom prijenosa građe sa starih vrpca na nove VHS se cijelokupna građa evidentira i šalje u razne rodoljubne krugove u svrhu promidžbe i očuvanja.

 

Optuženi čovjek ima upravo građu iz emigracije, sam je i vlasnik te građe jer mu je i prosljeđena u svrhu promidžbe i očuvanja. Emigrantski krugovi su dio građe poklonili 90tih HDA i HK koje su zbog lošeg postupka oštetile spornu grđu. Te se i dalje orginali drže u emigraciji i kod pojedinaca u Domovini. Sam optuženik nije prekštio nikakva autorska prava, niti je bez dozvole umnožavao i djelio tu građu. Hrvatski državni arhiv i Hrvatska kinoteka NISU vlasnici te građe, već su vlasnici pojedinih fragmenata iz DRUGIH izvora.

 

 

Pošto sam stručan samo za tu građu molim sve koji su pravne struke da pomognu optuženom u njegovoj sudskoj borbi. Jer uz ovakve pojedinosti postoje i još mnoge druge.

 

 

 

Poveznica za taj slučaj (javno objavljena od samog optuženog)

http://www.CroatiaFidelis.hr/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija