Jump to content

Obvezni obiteljski odnosi-invalidnina


Lakima

Preporučene objave

Skrbnik sam sestrični koja je mentalno retardirana u kombinaciji sa psihozom i gotovo nepokretna. Korisnik je obiteljske mirovine (3.400 kn),po oba rotitelja,nakon njihove smrti.Zakon iz 2010 joj je to omogućio. Primatelj je i Osobne invalidnine iz Czss (1250kn).

Pitanje: ako sa sestričnom moj brat(ako može jer sam joj ja skrbnik) sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju,neki kažu da gubi osobnu invalidninu, jer joj je iznos mirovine veći od nekakvog cenzusa,a imala bi i uzdržavatelja. Ona je bolesnik kojeg rijetko koji dom želi. Malo je po bolnicama ,malo po domovima,nekoliko godina je živjela i kod mene. Sada sam konačno pronašla dom koji stvarno vodi brigu o takvim ljudima i izuzetno sam sretna. No taj dom plaćam oko 6000 kn i financijski teško to proživljavam.Ako bi izgubila invalidninu plaćat dom ne bih mogla ,a bolnica nije trajno rješenje.Brat je nezaposlen pa niti on ne bi mogao plaćati. Nadalje pronašla neki zakon koji kaže da se osobna invalidnina ne može izgubiti ako su joj prihodi -sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima i doplatak za djecu čl 78 zakona o socijalnoj služni.

dakle ja ne znam dal joj je mirovina koju je nasljedila iza pokojnih roditelja ova sredstva iz čl.78? Dali bi onda moj brat mogao biti joj uzdržavatelj?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija