Jump to content

Obrada godišnje porezne prijave


p3tar

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Da pitam za mali savjet što mi je činiti, ako što uopće mogu :) Probati ću što kraće u natuknicama, a iznosi će biti samo za primjer/omjere, nisu stvarni iznosi.

 

Predporez:

 

Svake godine dobijem izračun mjesečnog iznosa predporeza na osnovi prošlogodišnje porezne prijave.

 

Svaki puta kada to pomnožim sa 12 mjeseci, uvjek ispada da preplaćujem porez, npr. ako sam prijavio 15k kuna, po mjesečnim ratama predporeza je to skoro blizu npr. 19-20k kuna.

 

To mi je uz sva davanja i radnike bilo dodatno opterećenje koje nisam mogao pokrivati, te sam vidio da mi se više isplati platiti na kraju porezne godine kamatu na neplaćanje predporeza, nego da ga plaćam, pretplatim i čekam povrat do 10-11 mj. tekuće godine (bankarski sustav :))

 

 

Obrada godišnje prijave poreza:

 

Gore navedeni scenario mi funkcionira već godinama. Svake godine kada predam poreznu prijavu, obradi se brzo, nulira se predporez za prošlu tekuću godinu i prenese se samo nešto duga kamate na glavni porez, sve uredno se plati.

 

Ove godine imam problem. Sve na vrijeme predano. Dobijem ovih dana opomenu na dug poreza, ali ne po godišnoj prijavi, već na predporez jer su ga prebacili na dug poreza, dok se prijava ne obradi, npr. ajmo reći 15k

 

Odem tamo i kažu mi da mi prijava još nije obrađena i da ovo platim u međuvremenu. Ja velim, ajmo opet figurativno (iznosi), pa prijava mi je više nego duplo manja od tog predporeza, pa ću jako puno pretplatiti, zašto nije obrađena. Na to se sjetim da sam par dana prije dobio i rješenje za predporez za ovu godinu, što po meni nemogu napraviti osim ako nisu obradili poreznu prijavu, po njoj se gleda. Nakon što sam to rekao, službenica ipak ode u komp, ja gledam, ipak je prijava obrađena sa valjda 2.4 ove godine, iznos znatno manji nego dug predporeza.

 

Sada ja pitam zašto se to nije obračunalo kada je prijava obrađena, kao svih godina prije, hoću da platim što dođem, nije problem, samo mi to obradite, piše da je obrađena prije 20+ dana a u sustavu vodite predporez kao dug. Veli onda da će se to obračunati, da će pravi dug biti iznos prijave plus kamata od predporeza, ali da se još čeka skoro 2mjeseca, da se mora slati u Zagreb na obradu itd. :o, nikada čuo zadnjih 4g., uvjek je odmah bilo obračunato.

 

Pa mi nije jasno zašto je to tako i da li mogu što po tom pitanju, jer jedino iz ovoga što mi je jasno a to je da mi dalje nabijaju kamatu...

 

Eto, hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija