Jump to content

Razvod i bolest


jjfox

Preporučene objave

Poštovanje!

U braku sam još uvijek ali sa suprugom ne živim posljednje 4 godine. Imamo sina koji sada ide u 6 razred, koji živi samnom i mojim roditeljima, dok supruga živi sa svojima.

Naime do razilaska je došlo nakon velikih kredita i nemogućnosti plaćanja podstanarstva, uz naznaku kako žena nije nikada radila niti pridonosila u kućanstvo osim u dva do tri navrata posao od par dana na crno.

 

Nakon prve godine braka i problema koji su počeli oko njezinog zdravlja (psihičke naravi) gdje još uvijek nije poznata prava dijagnoza, nekako je postalo jasno kako se nikada neće zaposliti, iako to sebi nisam mogao objasniti pa sam samo srljao iz provalije u još dublju.

Nazad 4 godine, više nisam mogao a ona je radi zdravlja i naravi njene majke predložila i pristala da sin ide samnom i da ga može viđati kad god se s njim dogovori, vikendima naravno i ljeti za praznike.

 

Dogovorili smo se naime kako ćemo se razvesti sporazumno jer je djete već dovoljno veliko, te da će završiti osnovnu školu tu gdje živimo a nakon toga ako želi preseliti u grad kod majke radi nastavka školovanja.

Ja sam trenutno nezaposlen i radim sezonski kako uhvatim posao, i zanima me par stvari:

 

1. Ako se ne razvedemo supruga i ja, kolike su moje obveze prema njoj iako zajedno ne živimo, a zdravstveno stanje joj se pogorša i njezini je požele izbaciti iz kuće?

 

2. Ako ja imam neke obveze prema njoj u navedenom slučaju, koje su njezine obveze prema kreditima koje smo zajedno podigli a ona je sudužnik u sjeni(splitska banka)?

 

3. U slučaju ipak razvoda, koliko košta čitavi postupak, ako se ne nastavi kao sporazumni razvod i kako funkcionira to s alimentacijom obzirom da ona ima samo 500 kn primanja od socijalne službe jer je proglašena nesposobna za rad i brigu o samoj sebi?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vasa bracna zajednica je prestala napustanjem zajednickog kucanstva, dakle prije 4 godine i tu prestaje teci bracna stecevina.

Dakle recimo, Vasa, jos uvijek supruga, ne moze traziti pola necega sto ste vi stekli radom u protekle cetiri godine jer je bracna zajednica prestala, i sve obrnuto vrijedi za Vas.

Sluzbeno, Vi ste jos u braku i Vase obaveze kao bracnog druga su uzajamno pomaganje i sl., no to su opcenita pravila i malo je vjerojatno da Vas netko krene prozivati za to. Briga za zdravstveno stanje i zivotne uvijete Vase supruge s kojom vise ne zivite je stvar Vaseg osobnog moralnog stava.

Ako je supruga suduznik, ona je to neovisno o braku, jeste li u njemu ili ne.

Sama tuzba dodje 200-tinjak kuna, no cijeli postupak se moze popeti do tisucu - dvijetisuce kuna.

Ako supruga nema primanja, ona moze traziti oslobodjenje od placanja sudskih troskova u postupku razvoda braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija