Jump to content

Paranoja, otkaz?


PETERBURG

Preporučene objave

Meni jako bliska osoba, školovana za diplomaciju odlazi na neki psiho test, valjda radi utvrđivanja sposobnosti (pišem koliko ja znam kako je to sve išlo). Po svemu sudeći, ne prolazi na testu i školovanje i nadanja padaju u vodu. Budući da smo u raznim gradovima ne primjećujem odmah o čemu se radi, ali dešava se slijedeće (je li od stresa ili što se već događa): kod susreta primjećujem vidnu paranoičnost (agenti u crnom, predsjednik, ovaj, onaj, svi su protiv njega, prate ga, uhode, ma klasika). Da skratim- daje otkaz u državnoj firmi (visoko obrazovan, siguran posao, itd), prodaje stan, prodaje sve i počinje se skrivati. Na kraju, nakon par godina (mislim 4) ostaje sam, na ulici, bez novaca i bez prijatelja, rodbine, bilo koga. Naravno sve je optužio u skladu sa bolešću za špijunažu i ne želi kontakt ni sa kim. Ovim putem pitam nekog tko zna ima li on kakva prava da mu se posao vrati, da ga se stavi na bolovanje, bilo što? Ne znam kako je moguće da ga se jednostavno tako prepusti bolesti, ulici,? Kakva prava uopće ima? To je bolestan čovjek i zar je moguće da od uspješnog postane klošar( zbog bolesti,a liječenje naravno odbija) a da za to nikoga nije briga?! Što raditi u ovom slučaju, kome se obratiti? Molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro veče Petersburg,

 

mislim da bi se trebali obratiti najbližim srodnicima, jer jedino oni mogu pokrenuti postupak kod socijalnog radakako bi se ustanovilo da li osoba koja je tako bolesna i pati od psihoza i manije proganjanja ima i dalje radnu i pravnu sposobnost. Svakako je potrebna hospitalizacija ili barem ambulantno mišljenje psihijatra. Vinogradska ili bol sestre Milosrdnice te Vrapče su sasvim solidni. Sumnjam da bi se takav netko mogao vratiti na posao ali u svakom slučaju socijalni rad bi trebao nešto poduzeti. Saznajte kojoj općini odnosno područnom uredu pripada pa otiđite na razgovor. Možda se nakon razgovora sa psihijatrom može stanje poboljšati lijekovima te naći neki smještaj ili pokrenuti postupak za invalidsku penziju.

Nažalost treba biti netko uporan tko će pomagati takvoj osobi i privoljeti ju svakako na odlazak liječniku. Oduzimanje pravne i poslovne sposobnosti pomoglo bi samo ukoliko osoba ima bližu rodbinu koja bi bila voljna brinuti se za njega ili bi to omogućilo smještaj u neku ustanovu što baš nije ugodno. Pokušajte nešto od predloženog danas postoje sjajni ljekovi za različite psihijatrijske slučajeve, šizofrenije ili bipolarne poremećaje ličnosti pa se vaš prijatelj možda i izliječi.

 

Pozdrav Norma1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija