Jump to content

Nasljedno-pravno pitanje, ostavina i bračna stečevina.


isak

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć – odnosno nekakvu uputu za postupanje.

Iza ostavitelja su kao nasljednici ostali supruga i kćer iz prvog braka. U drugom braku nije bilo djece. Prva supruga ostavitelja umrla je prije 30-ak godina, iza nje nije vođena ostavinska rasprava, već su sve nekretnine u zk. bile upisane 1/1 na ostavitelja. Ostavitelj i prva supruga su zajedničkim sredstvima sagradili obiteljsku kuću, u koju naknadno, nakon svrti prve supruge,nije ulagano (osim redovnog održavanja i obnove – plaćene od sredstava koje je ostavitelj primio na ime odštete zbog ratnih razaranja) već je stanje više – manje isto kakvo je i bilo. Oporuke nema.

 

Ostavinska rasprava kod javnog bilježnika prekinuta je jer se supruga ostavitelja i kćer iz prvog braka nisu mogle dogovoriti oko dijela kuće koji im pripadaju. Kćer ostavitelja, naime, argumentira da joj pripada i dio pokojne majke, s obzirom da je kuća bračna stečevina njenih roditelja (1/2 dijela oca, 1/2 od majke; te da joj u startu od majčinog dijela pripada ½, odnosno ¼ cijele nekretnine), također, smatra da joj pripada ½ od ¾ očevog dijela. Izraženo u postocima, radi se dakle o tome da ona smatra da njoj pripada 62,5% nekretnine, a 37,5% supruzi ostavitelja.

Supruga ostavitelja smatra da njoj pripada ½ dijela kuće, te da je ostavitelj majčin dio kćeri „isplatio“. Vezano za to, ne postoji nikakvi ugovori niti je ostavitelj za života davao kćeri značajne darove, niti što tome slično.

S obzirom da će ostavina u redovnu proceduru na sudu, zanima me sljedeće:

1) Kako u postupku dokazati bračnu stečevinu ostavitelja i prve supruge, odnosno hoće li se taj dio imovine iza pokojne prve supruge tretirati kao npr. naknadno pronađena imovina, pa se iza nje ponovno provesti ostavinski postupak u kojem bi se potom konstatiralo da je ona bila vlasnica ½ dijela nekretnine? Koje procesne radnje bi kćer ostavitelja mogla poduzeti prije prvog ročišta, i da li je to uopće moguće? Postoje li neki rokovi, s obzirom na protek roka od 30 g od smrti prve supruge?

2) Kćer ostavitelja platila je sve troškove pogreba, te je izjavila da u postupku od pokretne imovine potražuje onaj iznos koji je platila za troškove postupka. Taj dio je manji od dijela novčanih sredstava koji bi joj pripao kao nasljedstvo. Smatra li se takva izjava odricanjem od nasljedstva u korist sunasljednika?

3) Procesno, ako su davane izjave pred j.b., a ostavinska prekinuta, kreće li na sudu sve ispočetka? Zanima me zbog toga što je kćer ostavitelja unaprijed, držeći se dogovora sa suprugom ostavitelja, rekla da se odriče sve pokretne imovine, odnosno novčanih sredstava, osim dijela za troškove pogreba. Kakve učinke ima ta izjava, ako je dana na prvom ročištu kod j.b., u vrijeme dok se još nije znalo stanje, te može li se ona kasnije u postupku povući?

 

Hvala puno na komentarima i sugestijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija