Jump to content

Nevraćanje privatne pozajmice


Khan

Preporučene objave

Prijatelju (sad već bivšem) pozajmio sam iznos od 350 eura. Riječ je o liječenom narkomanu. Po vlastitim riječima upao je u dug dileru od kojeg kupuje heptanone i koji mu sad ozbiljno i opasno prijeti. Iako opečen prethodnim iskustvima s njim, iz faze dok je bio na heroinu, sažalio sam se i dao mu novce u prisustvu njegove majke, smatrajući činjenicu da je njeno prisustvo kao svjedoka barem neka moralna garancija.

Dogovor je bio da će dug biti vraćen u roku od pet dana. Jasno, ni dva mjeseca nakon toga nema ni riječi o povratu, dapače sad govori kako se ne moram nadat svojim novcima, jer sam ga, kao, uvrijedio tražeći povrat.

Znam, klasična narkomanska priča na koju sam naivno nasjeo, računajući da se promijenio. No, glupost sam već napravio. Taj iznos nije sitnica za mene, ali i nezavisno od toga ne želim to tek tako pustiti. Nisam tip osobe koji bi se upuštao u ikakve nezakonite metode, pa se zato obraćam ovom forumu.

Kao dokaz nemam nikakvu priznanicu, ali je sve potpuno jasno dokumentirano brojnim sms porukama s njegove i moje strane, i to od trenutka kad pita za pozajmicu do zahvale i potvrde da sam mu novac dao, pa do jasnog odbijanja da dug vrati.

Namjeravam napisat kaznenu prijavu. Na što moram pazit, ima li nekih zamki i kakva je praksa u ovakvim slučajevima? Kako brzo reagiraju sud i istražni organi?

Ja nisam ni u kakve nezakonitosti u vezi s drogom ni pozajmicama ikad bio umješan. Na sudu nuikad nisam bio ni tuženi ni tužitelj. On, s druge strane, ima iza sebe duge godine ovakvih prevara iz faze kad je bio narkoman, a izgleda i sad.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

I mene bi zanimao odgovor na to pitanje.... i ja sam posudila novce, nekih 10 000 kn nemam ništa crno na bijelo sa potpisom osim sms poruka i poruke na fejsu gdje osoba prizaje dug. Novce sam posudila prije više od 2 godine i sada isto tako razmišljam o kaznenoj prijavi. Moje pitanje je slično kao i prethodno... što napraviti i kako postupiti? Kod mene privatna tužba ne dolazi u obzir jer zanimljivo ta osoba nema apsolutno nikakve imovine na svoje ime.

Možda neću nikada izvući svoje novce, ali ne želim da barem osjeti posljedice svojih postupaka, jer znam da ja nisam jedina osoba koju je ovako prevozao. Zahvaljujem unaprijed na bilo kakvom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini način je podnijeti kaznenu prijavu za prevaru policijskoj postaji ili državnom odvjetniku, izlistati te poruke, prepisku sa fejsa i čekati jedno 5-6 godina da ga kazne. Nakon toga iako te prođe volja za satisfakcijom, kad presuda postane pravomočna za kazneno djelo, s njim u privatnu parnicu pa opet par godina. Ili, prvo u privatnu parnicu pa čekaj da ti FINA uplati išta ako mu ikada išta sjedne na njegov tekući račun! Pod uvjetom da izguraš o svom trošku tu parnicu! Sizifov posao, zar ne!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija