Jump to content

Legalnost objekta


azzie83

Preporučene objave

Stanujem u stambenom objektu koji su u naravi sastoji od 4 zasebene stambene jedinice (stana). Prošle godine je napravljeno etažiranje te je u potvrdi o etažiranju "zaključeno" da su svi stanovi izgrađeni protivno građevinskoj dozvoli. Iz tog rzaloga sada u vlasničkom listu svakog stana stoji "teretovnica" da je isti izgrađen suprotno građevinskoj dozvoli. Oni koji su upoznati s materijom znaju da na Potvrdu nema mogućnost prigovora i žalbe. Situacija je sljedeća:

Kuća je igrađena 70-tih godina. Ima pravovaljano rješenje kojim se odobrava uža lokacija za izgradnju kuće. U tom rješenju stoji da su dozvoljene tlocrtne dimnezije građevine 12x10m. Također ima i građevinsku dozvolu, te ondašenje rješenje o uporabi. Problem je u tome što je u originalnom rpojketu građevine tlocrtna dimenzija građevine 11x9m, a izvedena građevina ima 12,20x9,20m. Upravo zbog te razlike i stoji ta zabilježba da je objekt izgrađen protivno građevinskoj dozvoli.

Meni nije jasno kako to može biti nelegalno!? Ako se rješenjem o užoj lokaciji dozvoljava tlocrtna površina 12x10m. Također u građevinskoj dozvoli stoji da se prije betoniranja temelja mora iskolčiti tlocrtna površina i pozvati ondašnji Odjel građenja da izda dozvolu na to isto iskolčenje, što je vjerovatno i učinjeno jer kako bi u suportnome objekt dobio dozvolu za uporabu.

Odjel koji je izdao potvrdu na elaborat isto ne zna što bih ja sada trebao učiniti, oni se samo brane da objekt nije prema projektu iako su ondašenje institucije izdale rješenje o uporabi koji bi danas imalo težinu Uporabne dozvole. Znači nešto što je bilo dobro prije 30 godina danas više nije dobro, iako u međuvrmenu ništa nije dograđivano i mjenjano!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I zgrade izgrađene iza 2000 g. koje nisu izgrađene u skladu sa građevinskom dozvolom su dobile dozvole za upotrebu ali su im to također upisali u vl. listove. Gradit objekat koji nije sukladan građevinskoj dozvoli nije dobro bilo prije trideset godina a ni sad. Velika je razlika između dozvole za upotrebu i uporabne dozvole. Mislim da vama i ne treba objašnjenje več predpostavljam da vas zanima kako očistit vlasnički list. Obratite se sudskom vještaku građevinske struke , naravno u dogovoru sa drugim suvlasnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija