Jump to content

Rješenje o zakonitosti strajka


Montii

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Zanima me nešto vezano za zakonodavstvo BiH, ali buduci da je vecina zakona i dalje gotovo ista, vjerujem da biste mi vi mogli pomoci.

 

Naime, nedavno je u županiji zapadno-hercegovačkoj pokrenut strajk prosvjetara, to je trajalo desetak dana dok vlada županije nije uputila opcinskom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti. Danas je sutkinja donijela rješenje prema kome se strajk proglasava nezakonitim, a u obrazlozenju stoji (barem prema pisanju lokalnih portala) da je se sutkinja pozvala na konvenciju o pravima djeteta i pravo djece na obrazovanje itd. E sad, nezz mozda sam u krivu, ali meni se ovo cini poprilicno apsurdnim. Zar nije tako u potpunosti onemoguceno pravo na strajk prosvjetnih radnika opcenito, i zar se u takvom postupku uopce moze pozivati na bilo što, osim na Zakon o strajku - u kome je i navedeno tko ima pravo podnijeti zahtjev za ocjenu zakonitosti strajka ukoliko strajk nije proveden prema odredbama toga zakona i odredbama kolektivnog ugovora. Na kraju krajeva nije da nisam upucen u korumpiranost lokalnog sudstva koje je odavno poprimilo groteskne razmjere, ali kao sto rekoh nisam dovoljno upucen u pravila samog postupka niti sam uspio dovoljno toga proguglati.

 

Također u rješenju stoji da pravo na zalbu istice u roku od 15 dana, ali da rješenje odmah stupa na snagu i da se strajk mora odmah obustaviti, sto mi se također cini nelogicnim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija