Jump to content

Zastara tražbine alimentacije


jedantata

Preporučene objave

Poštovani,

 

Pošto sam dobio puno oprečnih mišljenja po ovom problemu , molim znalce da mi probaju pomoći.

 

Godine 2009. mi je presudom Općinskog suda promijenjen iznos uzdržavanja koji je prethodno utvrđen 2001. , koje sam uredno plaćao. Naravno da je iznos povećan ali problem je što je spor trajao od 2006. do 2009. godine te mi je sud naložio da platim unatrag razlike za svaku pojedinu ratu od 2006.do 2009. godine i to odjednom u roku 15 dana te da nadalje nastavim sa plačanjem novo dosuđenog iznosa sve do danas.

Od 2009. nadalje plaćam po novo dosuđenom iznosu ali razlike za period od 2006.do 2009.godine nisam nikada platio jer nemam otkuda i cifra je povelika a i smatram da je nastupila zastara. Neki kažu da je zastara iz ZOO-a 3 godine a neki smatraju da je 5.

Pitanje moje je je li zastara uopće nastupila na dodatne razlike tražbine od te tri godine ili ne obzirom na sve navedeno? Može li tužitelj(naravno zastupan po majci) pokrenuti kakav postupak po tom pitanju ili nije već do sada obzirom na zastaru?

 

Hvala znalcima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne primjenjuje Obz nego ZOO onda je zastara 10 god. Ili možda 3 god?

Ako je 10 god. kakve bi daljnje pravne radnje protiv mene mogle ići ? Napominjem da sve ove godine od 2009.na dalje uredno plaćam dosuđeni iznos. Da li je to neplaćanje alimentacije , KZ ;DORH ili bi to bilo tužba za zaostatke pa ovrha...ili kako već?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljajući o vašim objavama na Legalisu, roditeljska prava još uvijek imate (2010. dijete koje ste spominjali je imalo 12g, dakle sad 14-15 max). Obzirom da ste pogledali ZOO, skrenula bih vam pozornost da zastarni rok još uvijek nije počeo teći...

 

Obzirom na redovitost, ne bi se trebalo raditi o izbjegavanju uzdržavanja i neuzdržavanju (ali se nije zgodno oslanjati na to što bi sve kome moglo pasti na pamet), prisilna naplata vrlo moguća (ali ni na to se ne možete oslanjati da neće). Nezgodne su u toj priči i kamate...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija