Jump to content

Student kao suvlasnik d.o.o.-a


mde

Preporučene objave

Zanima me pošto sam još uvijek redovni student dali ako otvorim tvrtku (d.O.o. ili j.d.O.o.) i ostanem samo vlasnik u njoj no ne i zaposlen dali gubim kakva studenska prava? Tj. dali se moram prebaciti na izvanredni smjer?

 

Pitao sam knjigovođu, HGK, HZZ, Hitro, poreznu, finu, MINPO, ReraSDe i fakultet. Nitko nema odgovor već me upućuju na druge institucije.

 

HZZ kaže da im HGK još nije odgovorila na slično pitanje koje su postavili nedavno te da očekuju odgovor u sljedeća dva-tri tjedna.

 

Fakultetu sam proslijedio url sa foruma

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/34682-Student-vlasnik

 

Naravno odgovor je bio, pa prema onome što ste nam poslali izgleda da student doista može biti vlasnik/suvlasnik trgovačkog društva. Zanimljivo?

 

Hvala,

mde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Vlasništvo nema veze s redovitim studijem. Možete biti vlasnik d.O.o.-a.

Bilo bi dobro da je netko drugi direktor. Ako mislite biti jedini osnivač onda kod javnog bilježnika (koji sve prethodno pripremi kad odabirete ime, djelatnosti...) potpisujete izjavu o osnivanju, potvrdu da nemate dugova prema državi i izjavu kojom imenujete direktora. Sa svim tim odlazite u ured hitro.hr-a, uplatite temeljni kapital i ostale troškove (objavu u NN, pristojbu Hitru da Vam sve to skupa nosi na trgovacki sud, zavod za statistiku...), birate glavnu djelatnost i čekate da se sve to vrati sa trg.suda na Hitro.hr. kada dolazite po papire kako bi mogli prebaciti temeljni kapital s privremenog računa u banci na "pravi" račun. To je postupak za osnivanje d.O.o., dakle to prolazite i kao student, i kao zaposleni negdje drugdje i kao umirovljenik... Za j.d.O.o. Vam ne znam detalje al pretpostavljam da je postupak slican.

Ostale aktivnosti d.O.o.-a obavlja (potpisuje) direktor i Vi kao vlasnik (ako ste samo vlasnik ili suvlasnik) nemate veze s tim (naravno, Vi razrješujete dikretora kako ste ga i imenovali).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Hvala svima na odgovorima, dobio sam potvrdan odgovor od ministarstva. Još jednom zahvaljujem svima :)

 

Poštovani,

 

Odredbom članka 86. (stavci 3. do 5.) Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“, 123/03, 105/04, 174/04, 2/07 - Odluka USRH, 46/07 i 45/09; u daljnjem tekstu: Zakon) propisano je sljedeće:

(3) Studenti mogu biti redoviti ili izvanredni.

(4) Redoviti su oni studenti koji studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici (puno radno vrijeme). Trošak redovitog studija (studijskog programa) dijelom ili u cijelosti, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole, subvencionira se iz državnog proračuna.

(5) Izvanredni studenti su oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži specifičan program. Troškove takvog studija u cijelosti ili dijelom snosi sam student, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole.

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je mišljenja kako vlasništvo nad trgovačkim društvom ne podrazumijeva (kao što je to u slučaju zasnivanja radnog odnosa, npr.) potrebu pohađanja specifičnog programa izvanrednog studija odnosno ne isključuje per se status redovitog studenta i prava koja iz toga proizlaze.

 

S poštovanjem,

Uprava za visoko obrazovanje

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

 

mde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija