Jump to content

Prodaja nekretnine - savjet


bubach1234

Preporučene objave

Poštovani,

 

naime pred prodajom smo stana koji smo naslijedili i namjeravamo kupiti novi stan.

Nikad se nismo bavili kupovinom nekretnine pa me zanima koliko točno moram na cijenu stana u novogradnji još izdvojiti na porez, bilježnika, banku, itd..

Kako točno ide procedura kad odaberemo stan, koji dijelo plaćamo gotovinom dijelom kreditom? Znam da ide 5% porez na nekretnine ali zanima me otprilike koliko će me koštat to sve, i prijenos i porez - nekoliko tisuća eura???

Stan koji kupujemo je 50000€

 

Puno hvala na odgovorima unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam krajem prošle godine kupio stan od 60.000€.

 

Jedini novac koji mi je trebao je da zatvorim račune u mojoj bivšoj Zagrebačkoj banci.

 

Stan sam pronašao u novogradnji preko Erste banke, tražili su odmah 10% pologa koje sam im odbio platiti, ali sam pristao na brojne druge uvjete osiguranja kredita.

 

Kamata mi je manja nego ona koju aktuelni ministar želi postići da spasi građane, mene spašavati ne mora.

 

Poreza na nekretnine se nisam nikada bojao.

 

Prebacio sam plaću preko Erste banke, potpisao se na 15-20 mjesta, doveo suprugu sa sobom u poslovnicu banke i za 10 dana pozvan da preuzmem stan kada sam i došao i namjestio ga.

 

Dogovorio sam s bankom da angažiram odvjetnički ured u Zagrebu da srede papirologiju, oni potpisali ugovor umjesto mene i moje supruge jer nismo iz Zagreba, svi troškovi su bili plaćeni iz kredita.

 

Erste banka se odrekla troška obrade kredita i troška procjene nekretnine i još nekih sitnih stvari jer kriza čini svoje.

 

PDV je u kreditu, a porez na promet sam platio 7.700 kuna jer su izračunali da je 35% cijene stana otpada na zemljište i komunalije na što plaćam 5% poreza.

 

U vlasničkom listu sam vlasnik 1/1 s teretom hipoteke na stan, u potpunosti sam zadovoljan.

 

Sve je proteklo bezbolno, a najteži dio je bila svađa s djelatnicima Zagrebačke banke koji su se na sve moguće načine opirali odlasku urednog klijenta, danas uredno plaćam rate kredita obustavom od plaće a dio mi pokriva moja zadovoljna podstanarka.

 

Toliko sam zadovoljan pozicijom, kvalitetom zgrade i općenito investicijom da namjeravam u dogledno vrijeme prodati jednu obiteljsku nekretninu i kupiti još jedan stan u nastavku krakova te zgrade koja će se nastaviti graditi prema jugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Mislim da je najbolje da raspitamo kod bankara koliko bi koštala procjena i bilježnik. Računali smo 1000-2000€ za te troškove oko bilježnika procjene i bankovnih usluga te 5% porez koji bi bio 2500€ s obzirom na cijenu stana, ali kako prije nikad nismo kupovali nekretninu neznamo točno koliki iznos kredita nam je potreban za sve.

 

Lakše je prodavat jer kupac snosi sve troškove, ali mi smo u obje situacije paralelno nažalost i sto muka i problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procijenite sami.

 

S obzirom da danas svi privatnici nemilo gule, a baš su banke u krizi spustile kriterije, mislim da vam je novogradnja najbolje rješenje i to baš preko povoljne banke.

 

Porez na promet novogradnje iznosi oko 1 do 1,5% na vrijednost nekretnine a to vam u banci ne mogu reći jer poreznici vas naknadno terete.

 

Ja sam svoj porez platio prije 10-tak dana i to tek kad sam se telefonski čuo s poreznikom koji to obračunava i zamolio ga da se malo požuri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali otprilike znači, na cijenu stana od 50000€ računam sve troškove od poreza, bankovnih usluga i javnobilježničkih usluga, najmanje 5000€?

Kažem opet neznam, našli smo stan, cijena je tolika i tolika i sad još uz to ukupni troškovi kupnje stana.. Ja računam maksimum da se znam pripremit, ako je to uopće maksimum, možda sve to skupa dođe i više. Jer di je još i opremanje stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija