Jump to content

Kako naplatiti ovrhu od "uspjesnog obrtnika"?


Gogsy1975

Preporučene objave

Postovani,

 

zanima me postoji li kakav ucinkovit nacin naplate potrazivanja od obrtnika? Naime, u veljaci 2013. sam u FINA-i predao sudsko rjesenje i Ovrhu na sve racune obrtnika i od tog dana se nista nije pokrenulo. Otisao sam u FINA-u i trazio izlist Ocevidnika, 48-mi sam na redu za ovrhu a prije mene je cifra potrazivaca od cca. milijun kuna. Kako Obrtnik nema namjeru podmiriti dugove obrtnika i kako je samo fiktivno prijavljen na Obrtu sto se tice mirovinskog i zdravstvenog (po tim osnovama je drzavi duzan 200.000 kuna i dug raste iz mjeseca u mjesec), otvorio je par firmi (d.O.o.-a) preko kojih uredno posluje (do zatvaraanja od strane drzave). Nakon toga otvori novu firmu itd. Na te racune d.O.o.-a znam da imam pravo na njegov poslovni udio ali to je sasvim mala cifra u odnosu na troskove koje bi Ovrha na poslovnom udjelu zahtjevala. Naravno, u Sudskom registru je na svim tim firmama prijavljen kao "osnivac, predsjednik Drustva i jedini vlasnik"... Naravno, kao privatna osoba nema nekretnina, pokretnine su naravno u Leasingu (skupocjeni auto) i na njih nemam pravo. Prijave drzavnom inspektoratu se bojim zbog sigurnosti moje obitelji. Postoji li neki pravni lijek da se tom "uspjesnom obrtniku" stane na kraj i zatvore izvori lagodnog zivota?

 

Unaprijed hvala na odgovorima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ovrhom će se uspješno naplatiti uglavnom država i banka, ostali poduzetnici se mogu samo moliti i nadati. Nažalost tako to izgleda u praksi.

 

To što ste poslovali sa obrtom, a ne sa d.O.o. vam je svakako prednost. "Pravi" HR biznismeni uglavnom otvore d.O.o. sa 20.000kn tem. kapitala koji kasnije uredno podignu i potroše i onda kad vam naprave dug možete se slikati. Naravno oni odvedu firmu u stečaj i otvore novu. Priče da treba tražiti mjenice, zadužnice i ostalo su gluposti, to si može priuštiti velika firma, ali mali poduzetnici nemaju previše izbora.

 

Nego da se vratim na temu, kao privatna osoba mora negdje živjeti, plaćati režije, gledati u nekakav TV... sve to može biti ovršeno.

 

Državnom inspektoratu možete podnijeti i anonimnu prijavu na koju su oni dužni izaći na teren i napraviti zapisnik o obavljenom očevidu.

 

Postoje i razne crne liste, kompenzacijske liste i slično na internetu pa pogledajte, možda i to pomogne.

 

I za kraj tu su firme koje se bave otkupom duga, uglavnom uzimaju 20-30% od iznosa duga, ali bolje i to nego ništa. Naravno na njima je utjerati dug.

 

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, zahvaljujem na odgovoru. Nisam poslovao sa doticnim obrtom kao firma, nazalost bio sam zaposlen u njemu. Dug koji je nastao je kroz period od neke 4 godine, pismeno ga je potvrdio i potpisao. Na Sudu ga nije zanjekao, presuda je donesena u moju korist.

 

Nadalje, zivi kod nove suputnice, naravno da nema nista na svoje ime. Auto (BMW) mu je na leasing, znaci da prava na njega nemam. Obrt je zablokirao svjesno, 40 i neki sam na redu za Ovrhu, cca. milijun kuna cekaju vjerovnici prije mene. Koliko znam, zasad ima 4 d.O.o.-a, 3 od njih je sam zablokirao, isto tako svjesno.

 

Ako prijavim Drzavnom inspektoratu, znati ce vrlo vjerojatno da sam ja to napravio buduci ima vezu na svim frontovima a to bi onda mozda otvorilo neke nove probleme, prijetnje itd.

 

Firme koje se bave otkupom duga ne zele poslovati samnom (privatnom osobom) vec posluju sa firmama tako da i ta opcija pada u vjetar. Eventualno ako drzava sredi i OIB profunkcionira a do tada, tko zna koliko ce jos novih d.O.o.-a otvoriti i na osnovu njih zivjeti kao kralj... :(

 

Svaki novi savjet (ukoliko uopce postoji) je dobrodosao... ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija