Jump to content

Obustava plačanja alimentacije


simic

Preporučene objave

Plačam alimentaciju za dijete koje je prošle godine u 11.mj. napinilo 18 ngodina a završilo školu ove godine sa time da je palo jednu godinu ,što znači da nije bilo redovito školovanje.Pitanje :kada se ispunjavaju uvjeti i na koji način neplačanje alimentacije ,a imajući u vidu da uzdržavam dvoje punoljetne djece (nezaposleni)Dijete za koje plačam i dalje alimentaciju završilo je tro godišnju školu i nije upisalo fakultet , molim za odgovor ,HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba podnijeti tužbu radi prestanka uzdržavanja.

kad sud donese odluku i ista postane pravomoćna prestaje obveza.

ali prije podnošenja zužbe možete se dogovoriti sa korisnikom prava.

u slučaju za vas pozitivne odluke (sigurno 99,9 % ) korisnik bi morao vračati uplaćene iznose i to zbog stjecanja bez osnove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa gorem navedenim znači li to da su ispunjeni uvjeti za pokretanje sudske tužbe, odnosno da ne postoji možebiti neosnovanost tužbe, odnosno dali su ispunjeni zakonski uvjeti neplačanja alimentacije,jer koliko sam čuo da se alimentacija mora plačati godinu dana nakon redovitog školovanja,a sobzirom da nije bilo redovtog školovanja tu mi se stvara nedoumica dali ili ne pokrenuti sudski spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bilo redovito školovanje , naime školovanje je trebalo biti redovito završeno prošle godine i dijete je napunili 18 godina u 11.mj prošle godine.Tu i je bit pitanja dijete je palo jednu godinu školovanja.I sami time pitanje je dali su ispunjeni uvjeti obustave plaćanja alimentacije. Molim ako netko zna konkretan odgovor na ovo pitanje da odgovori.Newbie mislim da Vaš odgovor nije suklasan činjenici iznesenih podataka ,odnosno koliko znam zakon kaže da po završetku REDOVITOG školovanja alimemtacija se plača još godinu dana.No ako netko zna da je drugačije neka odgovori.Zapravo ja bih trebao tužiti dijete (ne roditelja)da bih ga prisilio da samo pokrene postupak obustave plačanja alimentacije(ako za to postoje uvjeti- to je bit moga oitanja).No pokretanjem takovog postupka samo će imati posljedicu dodatnog trška (vjerujem ne maloga)i sebi i dijetetu.HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo kad sudu možeš podnijeti tužbu radi prestanka uzdržavanja.

kad sud donese odluku ispunjen je uvjet za obustavu plaćanja alimentacije.

što prije podneseš tužbu prije će biti rješena. tužbu podnosiš protiv djeteta.

 

djete nema interes za pokretanje tužbe za prestanak uzdržavanja.

ali ako se dogovorite moguče je prestati plaćati uzdržavanje i pod uvjetom da djete ovrhom ne traži dužne iznose za uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

 

čl.66

(1) Učeniku srednje škole prestaje status redovitog učenika:

- na kraju školske godine u kojoj je završio srednje obrazovanje

- kada se ispiše iz srednje škole

- kada se ne upiše u sljedeći razred srednje škole u skladu s odredbom čl. 79. st.1 ovog Zakona

 

*Vezano za prethodne podstavke:

 

čl. 48

(1) Školska godina počinje 1. rujna, a završava 31. kolovoza i ima dva polugodišta.

 

Naime, nastavna i školska godina nisu sinonimi.

 

čl. 79

(1) Tijekom srednjeg obrazovanja učenik može dva puta ponavljati razred, a isti razred ponavljati samo jedanput.

 

Dakle, pri ponavljanju jedne godine, učenik je redoviti učenik srednje škole. Ako nije moguć takav upis, gubi status redovitog učenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji se uvjeti trebaju ispuniti za ukidanje alimentacije.Djete je završilo srednju školu ove godine i koliko smo pričali , za sad ne namjerava ići dalje na školovanje(fax) itd.U međuvremenu sam sklopio drugi brak i imam 2 malodobne djece.Da li ovaj podatak može utjecati na smanjenje alimentacije ili njeno ukidanje?

zahvaljujem.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o vašim mogućnostima i potrebama djeteta, u slučaju da je osoba dužna uzdržavati više djece (dvoje pa nadalje je "više"), moguć je iznos niži od minimalnog propisanog, ne manji od 50% osim ako dijete ima vlastite prihode.

 

Dvoje mlađe djece, ako ih niste imali u vrijeme donošenja prethodne odluke, su promjenjena bitna okolnost, a ako su bila rođena tada, rastu i oni kao i njihove potrebe, pa to može biti promjenjena okolnost.

 

Drugi (trideseti) brak i još (pedestero) djece ne može biti osnova za utvrđivanje prestanka obveze uzdržavanja ijednog od njih.

 

Nakon prestanka školovanja, roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete godinu dana, ako se ne može zaposliti. Utvrđivanje prestanka vaše obveze uzdržavanja treba zatražiti tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija