Jump to content

žena koja rodi djete i želi se vjenčati s ocem djeteta 5mj nakon poroda


nedovoljno informirana :(

Preporučene objave

Vase dijete nece dobiti automatsko bracno ocinstvo (ocinstvo muza majke) ali ne bi trebalo biti problema ukoliko Vi i otac djeteta zajedno dodjete kod maticara prijaviti dijete, on prizna ocinstvo, prijavite dijete na ocevo prezime ili na oba prezimena (kako se vec dogovorite) i sve je rijeseno.

Problemi nastaju jedino ukoliko osoba koju majka imenuje kao oca djeteta ne priznaje to ocinstvo. Isto tako, to niste naveli tako da pretpostavljam da nije slucaj, no ukoliko je majka bila u braku, tristo dana nakon prestanka braka dijete automatski dobiva bracno ocinstvo bivseg majcinog supruga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dijete će otac priznati i dati mu svoje prezime. ni jedan od nas nije bio u braku, živimo već duže zajedno, ali on ima starije vanbračno dijete koje je priznao i plača alimentaciju, ali se majkom tog djeteta nije vjenčao. Ja sam na očuvanju trudnoće i zbog sigurnosti djeteta ne zelimo riskirati s nikakvim vjenčanjima dok se ne porodim. Hoće li moje tj. naše dijete imati status vanbračnog djeteta tih nekoliko mjeseci i hoće li mu to negdje pisti cijelog života, npr. rodni list ili slično. A ja ću se voditi kao samohrana majka ili? Hoćemo li nakon vjenčanja imati normalno pravo na diječji doplatak i sl....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trag tome da nije rođeno za vrijeme braka će biti napomena o priznanju očinstva, onda kad se to dogodi.

 

Samohrana zasigurno majka nećete biti ako dijete bude imalo upisan podatak o ocu, prvenstveno jer neće biti osnova smatrati da ste roditelj koji sam skrbi o djetetu (vjenčali se vi ili ne nikada, živjeli zajedno ili odvojeno), pa onda ostatak uvjeta za taj status (koji se odnosi samo na eventualna prava iz soc. skrbi) nije ni bitan.

 

Ako budete udovoljavali jednoj od 3 kategorije prema dohodovnom cenzusu, doplatak za djecu će vam biti odobren i isplaćivan, a ako ne ne. Za dijete roditelja koji sam skrbi o njemu (dakle, drugi je umro, nepoznat itd itd- ali NE (!) i nevjenčan ili razveden od drugog roditelja djeteta) postoji 15% uvećan iznos doplatka (ako ga ostvari). Ali, za to je potreban dokaz u papirnatom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ja mogu u miru brinuti da sve dobro prođe u trudnoći, jer nakon par mjeseci poslije poroda i našeg vjenčanja sve će stvari nakon vjerojatno mnogo papirologije sjesti na svoje mjesto... Hvala, to mi je bilo bitno da čujem. Jer zaista neznam kako to funkcionira u takvim situacijama, a informacije koje dobivam sa strane (od ne stručnih osoba) dale su naslutiti da će biti mnogo problema... Hvala još jednom :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta strašna papirologija (priznanje očinstva) se svodi na par kuna pristojbe i 2 izjave.

A obzirom da ste odlučili vjenčati se nakon poroda, što se djeteta tiče u smislu kojem pitate, sasvim je svejedno hoćete li ikad ili nikad.

 

Ali, u svakom slučaju, ako vašem djetetu otac nije nepoznat (upis u rodni list), bez obzira vjenčali se ili ne, živjeli zajedno ili odvojeno, razveli se kasnije ili ne, usvojite činjenicu da tzv. samohrana majka nećete biti, niti ćete biti smatrani roditeljem koji sam skrbi o djetetu, već ćete pravo roditeljske skrbi dijeliti s ocem djeteta ravnopravno.

 

Ako vam je toliko stalo (pitali ste) da nema traga naknadnom priznanju očinstva, obavite sklapanje braka prije djetetovog rođenja. Sklapanje braka nije isto što i svadbeni tulum, pa odredite svoje prioritete prema onom što vam najviše odgovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija