Jump to content

Nasljedstvo u BiH


scippy

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

molio bih savjet u vezi problema s nasljedstvom u Bosni i Hercegovini. Naime, nakon smrti jednog člana radbine koji je živio u BiH, došlo je do osporavanja nasljedstva (za sada samo usmeno, nije još provedena ostavinska rasprava), što će se bojim se morati riješiti sudskim putem. Pri tome bi htjeli angažirati odvjetnika, pa me zanima da li možemo angažirati odvjetnika u Hrvatskoj da nas zastupa. Da li pri tome postoje odvjetnici koji imaju neko posebno ovlaštenje zastupati u inozemstvu ili to može bilo koji odvjetnik?

 

Isprika ako su pitanja banalna (tražio sam odgovor na forumu, ali nisam našao) i ako sam ih postavio u krivoj temi. Hvala unaprijed na odgovoru!

 

 

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Član 7.

(Zakona o advokaturi FBiH)

Svaka stranka ima pravo slobodnog izbora advokata koji je ovlašten da obavlja advokatsku djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu : Federacija) u skladu sa ovim zakonom.

Advokat upisan u Imenik advokata u Federaciji ili odgovarajući Imenik u Republici Srpskoj ima pravo zastupati i braniti sve fizičke i pravne osobe pred sudovima, upravnim organima i svim ostalim organizacijama u Federaciji.

Državljanin druge države koji po zakonu te države ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti advokata ima pravo na upis u Imenik advokata pod uvjetom postojanja reciproteta sa državom čiji je državljanin.

U slučaju sumnje o postojanju reciprociteta, obavezujuće tumačenje daje Federalno ministarstvo pravde.

Odredbe ovog zakona ni u kom slučaju ne utiču na pravo stranog državljanina koji prema zakonima svoje države ispunjava uvjete za obavljanje advokatske djelatnosti, da na teritoriji Federacije pruža pravnu pomoć u vezi sa pravom njegove države.

Član 29.

Zakona o advokaturi Republike Srpske

Pred sudovima, državnim organima i organizacijama u Republici Srpskoj fizička i pravna lica zastupa i brani isključivo advokat koji je upisan u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske ili odgovarajući Imenik Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Državljanin druge države koji po zakonu te države ispunjava uvjete za izvršavanje djelatnosti advokata ima pravo na upis u Imenik advokata pod uvjetom postojanja reciprociteta sa državom čiji je državljanin.

U slučaju sumnje o postojanju reciprociteta, obavezujuće tumačenje daje Ministarstvo pravde Republike Srpske.

Odredbe ovog zakona ni u kom slučaju ne utiču na pravo stranog državljanina koji prema zakonima svoje države ispunjava uvjete za obavljanje advokatske djelatnosti, da na teritoriji Republike Srpske pruža pravnu pomoć u vezi sa pravom njegove države.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija