Jump to content

Rad za stranu firmu po radilistima sirom svijeta-porezi i doprinosi


fabrik4

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Imam jedno pitanje, pa bih molio za pomoc, savjete,...

 

Postavljao sam prije na nekom forumu, u sklopu neke druge diskusije, dobio sam neke odgovore, malo nejasno,.....

 

Ovdje sam postavio temu pod «Porezno i finansijsko pravo», mozda joj je mjesto pod «radno pravo», nemam pojma. Isto tako, imam drzavlajnstvo BiH, a ovdje su rasprave odnose na RH, ali se ipak nadam da ce mi neko odgovoriti.

 

Prvo cu probati da objasnim moj trenutni status: Trenutno zivim i radim u Norveskoj, imam radnu i boravisnu dozvolu u Norveskoj, drzavljanim sam Bosne i Hercegovine.

 

U nekim sam dogovorima za posao sa jednom firmom iz Francuske za novi posao. Posao je terenski, firma obavlja poslove po cijelom svijetu. Prvi projekta bi bio u Srbiji. Projekat inace traje ca. 4 godine, poslije zavrsetka tog projekta neki novi projekat,.....Nemam jos konkretnu ponudu, vec samo razmatram situaciju, nikad se ne zna.

 

Ako bi ja prihvatio taj posao, onda bi se preselio u BiH, a radio u Srbiji, i tamo provodio vecinu vremena, minimalno 5 dana u sedmici, poslije projekta u Srbiji ide neki novi projekat u nekoj drugoj drzavi,.....

 

Znaci nemam namjeru da selim u Francusku, tamo ganjam radnu i boravisnu dozvolu, vec da imam boravak u BiH (tu su zena i djeca) a ja da idem i radim na projektima po svijetu.

 

Moja pitanje bi bilo slijedece:

 

Ako npr. potpisem ugovor sa firmom iz Francuske, mjesto izvodjenja radova u Srbiji (ili nekoj drugoj druzavi), drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i radna dozvola iz Norveske, kako i na koji nacin regulisati uplatu poreza na platu i doprinosa za penziono i zdravstevno osiguranje?? Na koji racun ce mi uplacivati platu: na devizni u Bosni i Hercegovini, ili na neki novi racun u Francuskoj, da li mi trebaju radne dozvole u Francuskoj (ili trebaju u Srbiji, posto cu tamo da radim)???? Gdje cu placati poreze? U Francuskoj ili Srbiji ili BiH? Gdje doprinose za penziono i zdravstveno?

 

Napominjem da francuska firma ima svoje odjele u Norverskoj (gdje sam ja trenutno), ali su zaduzeni za skandinavski region, i ima poslovnicu i u Srbiji.

 

E sada, neke varijante, ja ne znam jesu li moguce, posto nemam puno iskustva sa time:

 

Dali je moguce da ja potpisem ugovor sa ovom firmom ali u Norveskoj, da dobivam platu od norvezana a da francuzi placaju norvezinama? Kako bi onda regulisao poreze i doprinose?

 

 

Ili da pojednostavim pitanje: Ako sam drzavljanin BiH, radim za stranu firmu i poslove obavljam po citavom svijetu, kako regulisati placanje poreza i doprinosa da to sve bude legalno???

Hvala unaprjed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija