Jump to content

Carinski zakon o uvozu rabljenih automobila iz SAD


DHARMADHARMA1251

Preporučene objave

Ako ste kupili rabljeno motorno vozilo u nekoj od država članica EU ili ste gauvezli iz trećih zemalja (sve države izvan EU) obvezni ste prije podnošenja porezne prijave za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila nadležnom carinskom uredu, obaviti postupak utvrđivanja sukladnosti vozila koj iprovodi Državni zavod za mjeriteljstvo. Prije samog postupka, ako uz vozilo niste dobili izvornik COC dokumenta (EU certifikat o sukladnosti ili COC dokument(EUCertificateof Conformity)je dokument koji izdaje proizvođač vozila s podacima predmetnog vozila kojim se potvrđuje da je vozilo iz serije vozila koje posjeduje EU homologaciju tipa vozila (WVTA) i ispunjava zahtjeve koji su bili na snazi u vrijeme njegove proizvodnje),dužni ste od predstavnika proizvođača u RH zatražiti potvrdu proizvođača. Provedbu postupka, provjeru dokumentacije i pregled vozila temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, obavljaj uCentar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub na ovlaštenim ispitnim mjestima.Po završetku postupka izdat će vam se Potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozilana kojoj će se nalaziti mjerodavan podatak o prosječnoj emisiji CO2 na temelju koje će se odreditiiznos posebnog poreza.

Nakon što ste dobili Potvrdu o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila dužni ste carinskom uredu nadležnom prema mjestu vašeg sjedišta ili prebivališta podnijeti poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila(Obrazac 1 tiskan u Prilogu 1 Pravilnika). Prijava se mora podnijeti najkasnije u roku od 15 dana od dana unosa ili uvoza motornog vozila na područje Republike Hrvatske (ako to ne učinite u tom roku protiv vas se može pokrenuti prekršajni postupak).Nakon što vam je na temelju porezne prijave izdano rješenje na temelju kojeg ste platili posebni porez, carinski ured će na rješenje staviti naznaku da je posebni porez plaćen i s rješenjem i Potvrdom o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila možete pristupiti postupku prve registracije vozila kod MUP-a RH. Više o postupku utvrđivanja sukladnosti vozila i ovlaštenim ispitnim mjestimamožete saznati na web stranicama www.dzm.hr, www.cvh.hr i www.hak.hr.

Napomena: nakon 1. srpnja 2013. godine unos vozila iz država članica EU će se provoditi bez bilo kakvih carinskih formalnosti, dok će se pri uvozu vozila iz trećih zemalja morati podnijeti carinska deklaracija. U tom slučaju se posebni porez neće obračunavati u postupku carinjenja ili nacarinskoj deklaraciji, već na temelju porezne prijave, nakon obavljenog uvoza uistom postupku kao za vozila unesena iz EU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija