Jump to content

darovni ugovori


marmeladajam

Preporučene objave

Nravno da otac može raspolagati svojom imovinom kako želi.

 

Nužni nasljedni dio je pojam iz nasljednog prava, pa do njegove primjene dolazi tek nakon smrti Vašeg oca, u ostavinskom postupku. Kao sin, vi ste nužni nasljednik, jer ste zajedno sa svojim bratom i dio prvog nasljednog reda, a do povrede nužnog nasljednog dijela može doći samo besplatnim pravnim poslovima poput darovanja. Nužni nasljednici imaju pravo na nužni nasljedni dio, koji iznosi 1/2 onog dijela nasljedstva koji Vam po Zakonu o nasljeđivanju pripada.

 

Dakle, ukoliko ste zakonski nasljednici iza Vašeg oca, Vi i brat temeljem zakona nasljeđujete 1/2 ukupne vrijednosti imovine iza Vašeg oca, a Vaš nužni nasljedni dio iznosi 1/4 ukupne vrijednosti imovine iza Vašeg oca.

 

Mislim, to sve vrijedi, ako niste naslijedili vrijednost 1/4 sveukupne imovine vašeg oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom i razumljivom odgovoru. Međutim situacija je da su se pojedine nekretnine darovnim ugovorom prenijele na brata i on ih je prodao. Ja nikad nisam dobio nikakvu info o tome. Ako se nastavi ovim tempom i dalje će se prenositi i prodavati, a kada dođe do trenutka aktivacije nužnog nasljednog dijela pitanje je dali će biti ikakve imovine. Što da učinim a da se na vrijeme zaštitim. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija