Jump to content

Pravo o dozivotnom koristenju


Leoninsc

Preporučene objave

Čekajte malo, ne razumijem vas - je li na kraju riječ o darovanju etaže kuće ili osnivanju osobne služnosti za majku glede te etaže kuće?

 

Ako je riječ o darovanju, vi ste nasljednik iza majke (zajedno sa ocem i eventualnim sestrama i braćom).

 

Ako pak govorimo o osobnoj služnosti - prema čl. 202. st. 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, osobne služnosti su nenasljedive, osim onih koje su izričito osnovane i za ovlaštenikove nasljednike. Dakle, treba vidjeti da li je ta osobna služnost bila osnovana samo za majku ili i za njene nasljednike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad se razumijemo - znači baka ima osobnu služnost na toj etaži kuće koju je darovala majci, a koja činjenica je vidim vama poznata, tako da je irelevantno je li ista služnost i upisana u zemljišnoj knjizi kao teret ili ne (pretpostavljam ipak da nije, s obzirom je riječ o etaži kuće, tako da je pitanje je li uopće i navedeno etažiranje provedeno u zemljišnoj knjizi).

 

Odgovor na vaše pitanje je - da, baka tako dugo dok je živa ima pravo osobne služnosti navedene etaže kuće. Ili tako dugo dok se ne odrekne tog prava. Činjenica da je promijenjen vlasnik predmetne etaže kojemu je podatak služnosti poznat, ne znači apsolutno ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija