Jump to content

Brisanje puta iz zemljišnih knjiga


morskizg

Preporučene objave

Jedan od susjeda je vlasnik zemljišta koji se kao put ucrtan u zemljišne knjige i naveden kao prometnica u važećem urbanističkom planu. S obzirom da je susjed naknadno zamjenom zemljišta objedinio čestice s obe strane puta odlučio je da to više nije put i zagradio ga za korištenje susjedima. Trenutno je u postupku promjena urbanističkog plana i u promjenama se "predviđa ukidanje dijela postojeće prometnice pri čemu se zadržava služnost prolaza" što mu je omogućeno lokalnim političkim trgovinama. Navedeni put nije jedini prilaz parcelama kroz koje prolazi. Svi ostali susjedi su protiv brisanja puta iz urbanističkog plana. Osim prigovora na novi urbanistički plan koji pravni lijek nam još preostaje protiv brisanja puta i da li je služnost puta definirana u urbanističkom planu obvezujuća za provedbu s obzirom da nije upisana na nekretninu? Ukratko, molim savijet što nam je činiti... Hvala svima unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 230. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -

 

"Pravo stvarnih služnosti koje je na teret neke nekretnine osnovano na temelju zakona, ali nije upisano u zemljišnu knjigu, ne može se, niti kad je utvrđeno odlukom suda, suprotstaviti pravu onoga koji je postupajući s povjerenjem u zemljišne knjige u dobroj vjeri upisao svoje pravo na nekretnini dok još nije bilo upisano to pravo služnosti koje je osnovano na temelju zakona."

 

S obzirom se u urbanističkom planu spominje služnost prolaza, teško da bi se novopečeni vlasnik mogao pozivati na prethodno citirani članak. Tužba za utvrđenje prava služnosti stečene temeljem zakona - dosjelošću bi moglo biti rješenje. Ako sam vas dobro shvatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija