Jump to content

Solidarna skrb nad djecom !


rovad

Preporučene objave

Rastavljeni smo 12 godina. Alimentaciju plaćam uredno, no financijski podupirem djecu i izvan toga jer im majka ne raspolaže racionalno novcem.

Djeca su sada 14 i 20 godina.

Unazad mjesec i pol bivša supruga se preselila na stan s partnerom i mojom malodobnom kćeri, a sin koji je redovni student se preselio u moj stan i živi sam uz moje posjete i pomoć. Od mene dobija džeparac i nastojim ga financijski osvjestiti u cilju samostalnosti.

 

Nismo uspjeli dogovoriti da po usmenoj uputi CZSS podnesemo zahtjev za van parničnu nagodbu niti je majka djece željela potpisati Izjavu da je sin na mojoj skrbi i da solidarno skrbimo nad djecom.

 

Sada majka djece zove i prijeti tužbom jer traži da plaćam i dalje alimentaciju. Po uputi CZSS sina sam prijavio na novu adresu od 1.11.2013.

Kčer i dalje financijski uzdržavam ali tako da joj direktno kupujem što treba otprilike u iznosu pola alimentacije (1500 kn) mjesečno, dok sinu plaćam režije, uređujem stan za njegove potrebe, održavam stan, i uplaćujem na račun 800 kn džeparca, 200 kn za štednju i 400 kn za ostale potrebe za koje mora podastrijeti račune. Uz to plaćam mu instrukcije i sve što treba.

Što mi je činiti ???????HITNOOOO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš sin je punoljetnošću stekao poslovnu sposobnost i majka ne može u njegovo ime postupati kao da je maloljetan. Kad ga ne biste uopće uzdržavali (što nije slučaj) i da nije na vašoj skrbi (što jest), tužbu bi morao podnijeti on, a ne ona.

Punoljetna osoba (nije više dijete) je odlučila prestati živjeti s majkom i dapače se prijavila prebivalištem na drugu adresu. Ta druga adresa je vaš stan, vi mu plaćate troškove stanovanja i financirate mu ostale troškove. Datum postoji u evidenciji MUPa.

 

Dalje, čl.230 st.1 i 2 Obiteljskog zakona (klik ovdje) bi vam mogao omogućiti da ovaj način uzdržavanja sina riješite bez suda- sklopljenom nagodbom pred CZSS koja je i ovršna isprava. Doduše, trebalo bi pripaziti da mjesečni iznos ne bude niži od minimalnog (1.4.2013.-1.4.2014.: 1205,16kn), jer o nižem odlučuje isključivo sud, pa se vas dvojica prethodno dogovorite što i kako jer zbrojeni novčani dio prelazi taj iznos... Obzirom da je on punoljetno dijete koje se redovito školuje (dijete u smislu vašeg potomka, ali ne i osobe koja nema poslovnu sposobnost), ovu nagodbu biste trebali (preciznije rečeno: mogli/smjeli) sklopiti vas dvojica, a ne vi i njegova majka...

 

U trenutnoj situaciji, ne da majka nema (što se njega tiče) niti pravo niti priliku tužiti vas, već bi on mogao glatko tužiti majku ako ne sudjeluje u njegovom uzdržavanju, a ispunjava svoje studentske obveze redovito i uredno.

 

Što se kćeri tiče, možda ono što ste naveli i nije baš najbolji izbor, jer se nerjetko kupljene stvari na sudovima tretira kao poklon/dar djeci, a iznos određen odlukom suda bi trebao biti plaćan na (tom odlukom) predviđeni način... pa bi tu možda moglo doći do izvjesne razlike. Za svaki slučaj, čuvajte sve račune iz tog razdoblja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Zanima me još praksa glede skrbi roditelja kao u mojem slučaju gdje svaki roditelj skrbi nad jednim djetetom. Dakle nije upitno da ću i dalje doprinositi u odgoju i skrbi nad malodobnom kćerkom, no logično bi bilo da ako ja skrbim nad sinom a bivša supruga nad kćerkom da nitko nikome nije dužan ništa plaćati,

U fazi sam otvaranja skrbničkog računa za kćer na koji bi uplaćivao prema mogućnosti sredstva za njene potrebe, no ne želim da tim novcem raspolaže njena majka jer je stručnjak za uništavanje novca.

 

Dakle kako zaštiti sebe i interese djece jer bivša supruga zasigurno već poteže korake za tužbom.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi uzdržavate sina, ali roditeljska skrb kao nad maloljetnim djetetom je stvar prošlosti, dok to sa kćerkom nije slučaj obzirom da je maloljetna. Naime, "skrbiti" u kontekstu djece ne znači samo financirati, a istina da i 18togodišnjake (pa i starije) roditelj i dalje nastoji odgajati, kao što je to imao obvezu do tog rođendana, ali roditeljska skrb je u tom razdoblju pojam iz prošlog vremena.

 

Nadalje, uzdržavanje je pravo djeteta, ne roditelja kojemu je povjereno na zajednički život ili s kojim živi nakon punoljetnosti, pa iz tog kuta gledano (nema iz kojeg drugog) je nemoguće jednom djetetu uskratiti njegovo pravo jer je drugo dobilo više pa će onom prvom to nadoknaditi drugi roditelj. Sa sinom možete dogovarati sve i svaki detalj, ali sa kćerkom još uvijek ne na način da preskočite majku kojoj je povjerena i s kojom živi. Pak, bez majčinog sudjelovanja u uzdržavanju sina teško da biste mogli doći na računicu u kojoj financijski sudjelujete oboje kod oboje, pa to onda možda polučilo rezultatom nalik "svak' po jedno". Međutim, roditelj ne može biti oslobođen uzdržavanja djeteta (bilo kojeg), iako bi matematička računica u slučaju dvoje djece koju roditelji trebaju uzdržavati (možda) bila ista ili približna tome... Rekoh "možda", jer ipak postoji mogućnost da djeca od 14 i 20g nemaju jednake procjenjene potrebe, roditelji koji ih trebaju uzdržavati nemaju jednake mogućnosti, a svaka od tih stvari je faktor pri odlučivanju o visini iznosa uzdržavanja....

 

Majka bi morala novac uplaćen za uzdržavanje trošiti za potrebe kćeri (stanovanje, odjevanje, obuvanje, hrana, obrazovanje itd), a ako je problem prevelik mogli biste kontaktirati czss- iako im ovlasti nisu preogromne, nisu ni baš nikakve.

 

Skrbnički račun za njene potrebe (kojem ste skrbnik vi, majci nedostupan, a kćer pak ne brine sama svim svojim potrebama kao da je tek majčin sustanar) bi mogao lako biti smatran vašim darom djetetu, a vi postali onaj koji ne izvršava obvezu prema onome kako je napisano u pravomoćnoj odluci suda koja je na snazi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgvoru. Dakle da rezimiramo, Punoljetnog sina koji je redovni student uzdržavam ja, a majka ne mora (osim ako je vlastiti sin tuži), a za malodobnu kćer moram i dalje plaćati alimentaciju. Sve iznad alimentacije smatra se darom.

 

Kako sad odresiti koliki dio dosadašnje alimentacije od 35% moje plaće kako je sud odredio pripada kćeri a koliko sinu? Očito će neko tijelo to morati odlučiti jer majka i dalje zahtjeva punu alimentaciju, a drži da to što ponekad opegla sinu veš i pozove ga na ručak ispunjava njene obaveze prema sinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka djece očito smatra da je taj iznos koji vam je određen za sudjelovanje u uzdržavanju dvoje djece neka vrsta naknade namjenjene njoj.

 

Ako nije vidljivo koliko je određeno za koje dijete, problem postoji ali nećete puno pogriješiti ako ga prepolovite (uz napomenu da to nije rješenje).

 

Postoji mogućnost i da tražite da sud donese novu odluku jer su se bitne okolnosti promijenile:

- sin ne živi s majkom već u očevom stanu (potvrda o prebivalištu postoji)

- od tada ga uzdržavate u potpunosti vi (kako, koliko... prilično ste precizni u onom "odgajanju za odgovornost i osamostaljivanje" pa lako moguće možete i priložiti još nešto osim specificirane izjave)

- maloljetna kćer je nastavila živjeti s majkom

- nastavili ste je uzdržavati (kojim iznosom i na koji način)

- prethodna odluka suda o uzdržavanju djece izriče postotak od plaće za oboje ukupno,

a na ruke majke s kojom su živjeli oboje

 

Možete predložiti iznos kojim biste uzdržavali kćer (ali ne njoj na ruke, jer to neće ići)...

 

Ako tkogod bude "imao posebnog razumijevanja" za majčino traženje punog iznosa za oboje djece do ovakvog vašeg traženja i/ili ostavio prostor do pravomoćnosti buduće odluke suda (kojom bi nova pravila bila određena od dana tužbe nadalje, ali bolje da je sve "što čistije" što prije), moguće je tražiti i da se donese privremena mjera kojom se mijenja visina i način uzdržavanja maloljetnog djeteta. Punoljetno sa roditeljima dogovara, sklapa nagodbe ili ih tuži.

 

Uz ovo bi bilo zgodnije da postoji i neka nagodba sa sinom, a ona pred czssom je brže i najednostavnije rješenje... iako nije neophodna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija