Jump to content

prava u braku i izvan njega


fanta33

Preporučene objave

  • 5 tjedna kasnije...

Oprezno,

vas nigdje nece biti u kupoprodaji,nadalje kad decko stekne pravo vlasnistva,ostaje na njegovoj volji dali ce prenijeti 1/2 vlasnistva na vas,cak sto vise ukoliko bude oslobodjen placanja poreza u smislu clanka 11/a ZoPNPN,on to svakako nece moci uciniti u naredne 3 godine,jer bi u protivnom Porezna uprava ukinula odluku o oslobadjanju od placanja poreza..

Pamet u glavu,bilo je bolje stupiti u brak pa kupovati nekretninu,no na vama je da odlucite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cinjenica da je kuca svojom kvadraturom veca od kvadrature za koju ima pravo na oslobadjanje od placanja poreza,nije zapreka da ishodi oslobadjanje za razliku kvadrature.

Uprkos cinjenici da je sklopio ugovor o doz.izdrzavanju kao davatelj uzdrzavanja,nije postao vlasnikom nekretnine,jer je stjecanje prava vlasnistva odgodjeno suspenzivnim aleatornim rokom,odnosno trazbina nastaje trenutkom smrti primatelja uzdrzavanja,temeljem cega je ovlasten na podnosenje prijedloga za upis prava vlasnistva..

Po pitanju kupoprodaje,vash partner nakon sto se upise kao vlasnik stana,moze pravno raspolagati istim,pa tako na vas prenijeti 1/2 prava vlasnistva,odnosno suvlasnistva.No,tad nastupa problem po vas u smislu poreza na promet nekretnina,jer ukoliko ispunjavate uvjete na oslobadjanje za stjecanje prve nekretnine,to se nemoze primjeniti na darovanje iz razloga sto se clanak 11/a odnosi iskljucivo na kupoprodaju,sto znaci dolazite u situaciju da birate,darovanje i porez ili fiktivna kupoprodaja i oslobadjanje od poreza.Ovo naravno vrijedi ukoliko vi doista na taj nacin stjecete kupoprodajom prvu nekretninu kojom rjesavate stambeno pitanje.Naravno da postoji i eventualna opasnost po vaseg partnera ukoliko bude oslobodjen od placanja poreza za odredjeni dio,a u medjuvremenu izvrsi otudjenje,o cemu je vec pisano u prednom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija