Jump to content

Molio bi pomoć u vezi ostavinske rasprave. Unaprijed hvala!


Zaxix

Preporučene objave

Pozdrav svima! Imao bih jedno pitanje, pokušaću biti što kraći. Otac je umro, nasljednici smo sestra i ja. Riječ je o kući, prizemlje i kat, te okućnica. Prije ostavinske, sestra me zamolila da se odreknem okućnice u njenu korist, rekavši da je to jedino zato kad se u budućnosti bude nadograđivao njihov dio, tj. prizemlje, ne moraju vaditi duple dozvole za sve. U to vrijeme smo bili u dobrim odnosima i ja sam pristao i ne pomislivši da bi moglo biti problema.

 

Međutim, nakon par mjeseci zajedničkog života, počele su svađe i trzavice. Ona prijeti prodajom svog dijela, dakle prizemlja i okućnice, što mene dovodi u situaciju da mi sutrašnji vlasnik može u potpunosti zabraniti korištenje bilo kojeg dijela okućnice. Dakle, ja praktički ostajem u zraku, ni na nebu ni na zemlji. U dokumentu stoji da nasljednici protiv ovog riješenja nemaju pravo na prigovor, s obzirom da su se po objavljenom riješenju odrekle prava na njega. Moje pitanje je, mogu l ija pod bilo kojim uslovima tražiti nazad svoj dio okućnice. Napominjem da sam u trenutku pristanka bio teško bolestan, u neku ruku smanjene uračunljivosti. Da li bi to moglo ikako pomoći, i je li ikako moguće opovrgnuti darovanicu? Zanima me jedino zato jer da imam pola okućnice, ona ne bi mogla prodati sve i ucjenjivati me na taj način.

 

Unaprijed hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je ponavljanje ostavinskog postupka u formi parnice zbog mana volje, ali manu volje (zabluda, smanjena sposobnost shvaćanja) nije baš lako dokazati. Vi ste mišljenje promijenili tek nakon što ste uvidjeli posljedice, a ne nakon što je prestala vaša smanjena sposobnost shvaćanja, pa vam je mogući uspjeh jako dvojben.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija