Jump to content

Smanjenje alimentacije


Fairy82

Preporučene objave

Molila bi za pomoc. Moj suprug je zatrazio smanjenje alimentacije bivsoj supruzi jer su se okolnosti promijenile; mi imamo novu bebu i on je ostao bez posla, na burzi prima naknadu od cca 2 tisuce kn, njoj od kad je ostao bez posla i dalje uredno placa 3500(u skladu sa prijasnjom odlukom suda).

On tvrdi da je tu situacija jasna i da mu ne treba pravni savjet, ali se bojim(radi prijetnji bivse supruge koja i dalje misli da on nije trebao predati tuzbu za smanjenje) da ga ne bi nekako prevarila, kao i sud (ona je nezaposlena jer zivi sa partnerom koji dobro zaraduje i nije joj ni potrebno da radi)

 

Zanima me slijedeće:

1) koliko sudu treba da zakaze rociste od predaje papira?

2) da li sud gleda novo dijete kao novonastalu okolnost, ili im to nije ni bitno(sto nije fer prema drugom djetetu)?

3) da li sud gleda i moja primanja u tom slucaju(koja nisu visoka), tj da li bi bilo ok da mu, kada zakazu rociste, dam i svoje platne liste?

4) da li budu mu odredili minimalni iznos alimentacije ili se po novom gleda cjelokupna situacija pa sud prema tome odredi iznos koji se mora placati?

 

ako imate jos bilo kakav savjet, dobrodosao je, hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za donošenje nove odluke je važno da postoji promjena bitnih okolnosti. Nezaposlenost osobe koja je dužna uzdržavati (za razliku od razdoblja kad je odluka donošena) i još jedna njena obveza uzdržavanja (bez obzira na nezaposlenost, otac vašeg djeteta ga je dužan uzdržavati).

 

Glede vašeg sudjelovanja u uzdržavanju muževog djeteta, sud bi mogao možda procjenjivati njegovo sudjelovanje u uzdržavanju vašeg zajedničkog djeteta, a putem vašeg doprinosa. Ali, njegovo dijete ste podredno dužni uzdržavati tek nakon njegovog oca, pa tek iza njegovih roditelja za slučaj da dijete otac ne uzdržava.

 

Postoji zakonska mogućnost da sud odredi smanjeni iznos (ako uzdržava više djece, a sud procijeni da nije u mogućnosti plaćati puni iznos ili nema povećane mogućnosti), ali ne manji od 50% minimalnog kojeg je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi.

 

Doduše, to nije "po novom", osim ako je novost nešto što je staro već punih 6 godina...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci, novo dijete se gleda kao okolnost? negdje sam tu procitala da ne.

on, naravno, ne zeli izbjeci placanje alimentacije za dijete iz prvog braka, dapace, cim dobije posao, traziti ce povecanje, ali trenutno nam je jako tesko jer daje bivsoj supruzi vise nego sto ja zaradujem, a ona to ne shvaca i ne moze se s njom dogovoriti nikako.

hvala puno na odgovoru! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teret uzdržavanja djece jest bitna okolnost. Roditelj je dužan uzdržavati svoju djecu, djece ima onoliko koliko ih ukupno ima, a ne "stečenih" samo u bivšem ili samo sadašnjem braku ili samo izvanbračno. I ona ostala djeca jedu, oblače se, obuvaju, obrazuju, stanuju itd. Vrijedi za svako dijete.

Glede roditelja, njegove mogućnosti nisu jednake ako je dužan uzdržavati jedno ili više djece, ma koliko novaca sveukupno imao. A možda neki roditelj može imati dostatno za uzdržavanje i povećanim iznosom svako od desetero svoje djece, ovisno od primjera do primjera...

 

Da bi slikovitije opisali okolnost, postavimo hipotetsku situaciju roditelja koji ima jedno dijete i minimalac, ali su mu se jučer rodile trojke ili petorke i od tada ih ima četvero ili šestero. Koje od njih ne bi trebalo imati pravo na uzdržavanje i zašto? Ili... koje je od njih nebitno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija