Jump to content

Sud oko imovine


setnac

Preporučene objave

Poštovani, imam nekoliko upita i bila bih vam jako zahvalana kad bi mi barem malo pojasnili..

Nakon smrti moga oca prije 2 godine koji nije napisao oporuku odvija se sud oko njegove imovine. Ima sina i kćer iz prvog braka i mene iz braka s mojom mamom. U braku mog oca i majke stvorili su kuću izgrađenu na mjestu stare djedove kuće, ali ta nova kuća još nije uvedena niti legalizirana jer su roditelji planirali još ulagati u kuću, no nisu uspjeli do kraja. Znači da kuća je stečena u braku. Također su u braku stekli osobni automobil, novce koje su oboje oročivali na tatin račun. Tata još ima grob i dionice. Sud nam nije priznao kuću kao bračnu stečevinu, jer su sudili po staroj kući. Sada nas njegova kćer iz prvog braka sudi da joj moramo plaćati najam šta živimo u kući koju su moji roditelji napravili. Imam pitanje kako bi se trebalo sve podijeliti, koja su moja i mamina prava i što nam je najbolje učini?

Hvala vam puuuno, lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

Sud nam nije priznao kuću kao bračnu stečevinu, jer su sudili po staroj kući.

..

 

Da li je taj spor pravomoćno okončan ili ne? Ako jest, morate poštivati odluku suda, a možda možete podnijeti reviziju (ovisno o vrijednosti spora ili ako nađete drugačiju pravomoćnu sudsku odluku u istovjetnom slučaju) i/ili uložiti ustavnu tužbu pod uvjetom da za to nisu istekli rokovi.

 

Ako je ostavinski postupak bio prekinut zbog ovoga spora, treba obavijestiti ostavinski sud da ga nastavi pa će ostavina biti podijeljena po zakonu.

 

Ako je ostavinski postupak završen, onda je valjda sve podijeljeno pa nije jasno što pitate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije završeno suđenje, podijeljene su samo neke stvari što mi je nelogično..Tek smo nedavno bili prvi puta u Palači pravde.

A problem je što je podijeljena stara kuća koja više ne postoji, kao što sam navela. Nismo još krenuli niti sa tužbom niti sa žalbom, jer ne znamo da li će sud išta priznat kad nova kuća nije uvedena, imamo samo svjedoke i građevinsku dozvolu. A ta kćer iz prvog braka nam sve pobija iako i sama zna da je ama baš sve bračna stečevina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako je teško razumjeti to što pišete.

 

Kako ćete krenuti sa žalbom, ako još niste podigli niti tužbu pa prema tome nikakva odluka na koju biste se mogli žaliti nije donesena?

 

Postoji li neki drugi način da saznate hoće li vam sud išta priznati nego da pokrenete postupak pred sudom?

 

Iako ne razumijem vaš opis, nagađam da je ostavinski postupak prekinut zbog pokretanja parnice, pa vas podsjećam da pazite na rokove.

 

Ostavinu može činiti i vanknjižna imovina, pod uvjetom da postoje odgovarajući dokumenti kojima se ona dokazuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija