Jump to content

kazna za prekršaj bez dokaza


mks

Preporučene objave

Na kućnu adresu stigla mi je obavijest o prometnom prekršaju kažnjivom po članku 53.st.5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Nikad nisam bila zaustavljena niti potpisala bilo kakav zapisnik. Nije mi poslana snimka iz koje je vidljivo koliko je doista prekoračena brzina. Dakle, moram slijepo vjerovati napisanom i kako si ne bih dodatno komplicirala život platiti svotu koja je predviđena u roku 3 dana?!! Ne poričem moguće prekoračenje brzine, ali od kud da znam da li prekoračenje podliježe upravo tom stavku ili je bilo za neku blažu novčanu kaznu? Nije problem platiti pola kazne i skinuti to s dnevnog reda, ali ne bi li bilo normalno da vidim dokaz za to što plaćam?!

Imam li pravo tražiti dokaz od pošiljatelja, dobiti ga i tada postupiti sukladno članku 245. Prekršajnog zakona jer smatram da obavijest o prekršaju bez dokaza nije potpuna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokaz se može vidjeti na sudu.

 

Policija šalje samo diskretne obavijesti s osnovnim i nužnim podacima jer žele izbjeći neugodne situacije koje mogu nastati od ljubomornih supružnika.

 

Zakonski opis djela i predviđenu kaznu lako možete provjeriti u našoj bazi zakona.

 

http://www.legalis.hr/forum/downloads.php?do=file&id=551

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraš slijepo vjerovati, ali ovo je prvi korak postupka u kojem dobiješ samo osnovne podatke - koji prekršaj, gdje i kada. Možeš poslati osobne podatke počinitelja i on će dobiti prekršajni nalog s više podataka, ali vjeruj da postoji fotografija prekršaja jer se inače postupak ne pokreće.

 

Sada su ti jedine mogućnosti platiti kao što je rečeno ili poslati podatke. Ako ne napraviš niti jedno od toga ili pošalješ neki zahtjev koji nije u skladu s procedurom, doći će ti kazna za nedavanje podataka o vozaču. Na nju bi se isto mogla žaliti, ali onda je situacija čista i nema baš mjesta za manevriranje.

 

 

P.S.: S obzirom na boldano, ne moraš biti zaustavljena niti išta potpisati da bi bila prekršajno odgovorna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikad nisam bila zaustavljena niti potpisala bilo kakav zapisnik. Nije mi poslana snimka iz koje je vidljivo koliko je doista prekoračena brzina. Dakle, moram slijepo vjerovati napisanom i kako si ne bih dodatno komplicirala život platiti svotu koja je predviđena u roku 3 dana?!!

Imam li pravo tražiti dokaz od pošiljatelja,

čl.21. st.2 http://www.propisi.hr/print.php?id=8706

"Video zapisi ili fotografije načinjene uređajima iz stavka 1. ovoga članka, izrađuju se samo u slučajevima kada su neophodno potrebne u prekršajnom postupku po zahtjevu prekršitelja ili prekršajnog suda. Troškovi izrade video zapisa ili fotografija ili prijenos podataka na CD ili neki drugi medij zaračunavaju se osobama protiv kojih se vodi prekršajni postupak i koje su proglašene krivim."

 

Imaš pravo na uvid pisanjem prigovora ali onda ideš u prekršajni postupak jer negiraš prekršaj a sudac onda ne mora ići sa smanjenjem kazne a naplatit će troškove postupka i izdradu slike.

 

Prvo i obavezno je dostavljanje podataka da početna kazna ne bude veća a onda prigovor ako ne želiš platit po dobivenoj obavijesti.

 

Čl.245 vrijedi samo ako vjeruješ dobivenom i platiš u roku 3 dana a uplatnicu dostaviš onima koji su obavijest dali.

 

Ako ne platiš odmah ide postupanje po čl.239 http://www.zakon.hr/z/52/Prekršajni-zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija