Jump to content

Podjela imovine s očevom drugom suprugom


Tonkica Palonkica Frrr

Preporučene objave

Pozdrav!

Prošlo ljeto umro mi je otac, nasljednice smo njegova supruga i ja. Prvo ročište kod javnog bilježnika bilo je u studenome, do danas bez pomaka. Nasljeđuje se tatin dio kuće koju su moji roditelji zajednički gradili (mama stanuje u svom, manjem dijelu, tatina supruga u njegovom u kojem su zajedno živjeli, ja sam podstanar), potraživanja temeljem predugovora o kupnji nekretnine (dio dedine kuće koju je tata naslijedio), par sitnijih stvari, te (po mom mišljenju) 1/2 zemljišta kupljenog za vrijeme trajanja braka tate i druge supruge, koje glasi na nju, pretpostavljam jer je plaćeno novcem s računa obrta koji glasi na nju. U stvarnosti je tata nosio obrt, a ona administraciju istoga, ali to ovdje nije važno.

 

U nasljedničkoj izjavi ona izjavljuje da je kuća samo njezina (s osnova adaptacije, gradnje, dogradnje, što ne stoji, tata je dogradio sobu i kupaonu prije nego je ona uselila i prije nego su sklopili brak, dok su bili u izvanbračnoj zajednici, nekoliko mjeseci nakon razvoda mojih roditelja), da su potraživanja po predugovoru u najvećem dihelu njezina (opet adaptacija: tu je bilo adaptacije u dijelu kuće, no tata je to radio ili oni zajedno, ali ne ona sama svojim vlastitim novcem, a veći dio potraživanja isplaćen im je za vrijeme tatinog života), te da je zemljište u potpunosti njezina imovina (iako ne navodi da je kupljeno novcem koji je ona unijela u brak, nasljedila ili sl.). Uz sve, dva dana nakon tatine smrti tražila je i dobila jednu ratu, o čemu postoji izjava u kojoj navodi da je vjerojatna nasljednica.

 

Ima tu još sitnijih elemenata koji su više za "vjetovali ili ne", pa neću i s tim duljiti.

 

Uz razna odugovlačenja do danas se nismo pomaknuli s mrtve točke, pa na sljedećoj raspravi očekujem da nas se uputi u parnicu. Pretpostavljam da će sud u prve dvije stvari bez većih problema presuditi da svaka dobiva po 1/2. Mora li ona dokazivati da je zemljište njezina pisebna imovina (pretpostavljam da je tako) ili bih ja trebala dokazati da to jest njihova bračna stečevina? Kako je sa sudskim troškovima u tim slučajevima, plaća se popola ili se stranku koja nešto osporava (u ovom slučaju ona osporava sadržaj ostavine) upućuje u parnicu i ako izgubi, ona plaća?

 

Imam još puno pitanja, ali ovo mi je nekako ključno, jer se bojim visokih troškova, pokušavala sam se dogovoriti, ne ide i očito je to neizbježno.

 

Skratila sam maksimalno, ako treba još informacija tu sam, ako imate savjeta što bih eventualno trebala napraviti ili možda zatražiti u postupku, unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski sud će uputiti u parnicu onu stranu za koju ocijeni da je njezino pravo manje vjerojatno. Teško mi je reći što će u ovakvom slučaju ocijenti.

 

Strana koja je upućena u parnicu podnosi tužbu, i na njoj je teret dokazivanja. Svaka strana snosi svoje troškove u toku postupka, u ključujući tu sudske pristojbe, nagrade odvjetnicima itd., a na kraju strana koja izgubi mora platiti troškove strani koja je izgubila. Isplatu ovih troškova obavezno treba izričito u postupku zatražiti.

 

U pravilu tužitelj ima veće troškove u toku postupka jer mora platiti i sudske pristojbe (npr. na tužbu), vještake ako ih je predložio radi dokazivanja itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru! Imate li možda informaciju što bih trebala učiniti po pitanju novca koji je ona uzela nakon tatine smrti, dio potraživanja koja je tata imao temeljem predugovora o kupnji/prodaji nekretnine. Uvjeravaju me da to ulazi u sferu kaznenog djela (iznos preko 30 000 kuna, dovođenje druge strane u zabludu itd.), ali meni se ne čini da je baš KD u pitanju (ali nije niti u skladu sa zskonom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija