Jump to content

pravo na nasljedstvo


djhristov

Preporučene objave

Nakon očeve smrti na ostavini smo podijelili kući na način da je majka dobila pola a sestra i ja pola s time da u sestrinu četvrtinu ne ulazi dio koji smo dogradili bivši muž i ja ali u maminu polovinu da.

Nakon majčine smrti o kojoj sam se brinula četiri godine jer je imala karcinom i vrlo teško se kretala i nije se mogla brinuti o sebi moja sestra traži pol imovine majke. Za života majka je htjela napisati oporuku i pozvan je odvjetnik kojemu je ona rekla što želi o čemu postoje dopisi mailom od odvjetnika kako i što trebamo poduzeti i kako napraviti, majci se je stanje pogoršalo i ja sam sve stopirala. Dali ti dopisi i živi svjedoci imaju kakvu važnost na sudu i dokazivanju kome što pripada. Da napomenem da je sestra iz kuće otišla prije 1976 godine i sve u kući oko uređenja snosili smo roditelji i ja..s time da je u zadnjoj godini dok je mama bila živa promijenjeno krovište, napravljena toplinska fasada i promijenjena kompletna stolarija.dali imam pravo na ono što sam uložila ili i to dijelim sa sestrom koja se o majci nije uopće brinula.. troškove za osobu koja se brinula o mami , lijekove koje nisu na trošak HZZo-a i slično.

imam li pravo na išta zato što sam bila njegovateljica zadnje četiri godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pismena oporuka je valjana samo ako je dana u jednom od propisanih oblika, a usmena samo ako je dana kao jasna oporučna izjava pred dva svjedoka koji nisu u rodbinskom ili tazbinskom odnosu s oporučiteljem, niti su nasljednici.

 

Izjave o namjeri oporučivanja dane za života ne mogu se smatrati oporukom.

 

Dakle, nema uvjeta da se izjave vaše majke smatraju oporukom.

 

Što se ostaloga tiče, iz Zakona o nasljeđivanju:

 

b) Imovina koja se izdvaja iz ostavine

 

Izdvajanje u korist potomaka koji su privređivali s ostaviteljem

 

Članak 75.

 

(1) Neovisno o svome nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te je svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

 

(2) Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uzima u račun pri izračunavanju nužnog dijela, niti se uračunava nasljedniku u njegov nasljedni dio.

 

(3) Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvaranja nasljedstva.

 

Izdvajanje kućanskih predmeta

 

Članak 76.

 

(1) Nadživjelom bračnom drugu i ostaviteljevim potomcima koji su živjeli s ostaviteljem u istom kućanstvu u času smrti, pripadaju kućanski predmeti koji služe za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba, kao što su pokućstvo, kućanski aparati, posteljina i slično, ali ne ako su ti predmeti znatnije vrijednosti.

 

(2) Tako izdvojeni predmeti ne uzimaju se u račun pri izračunavanju nužnog dijela niti se uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

 

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka stječu izdvojene predmete u suvlasništvo, na jednake dijelove.

 

Dakle, možete zahtijevati da se u vrijednost ostavine ne uračunava vaš doprinos, ali ćete taj doprinos morati dokazati (najlakše računima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmena oporuka može se izjaviti samo kad zbog izvanrednih okolnosti nije moguće napraviti pismenu oporuku.

 

Budući da je bio pozvan odvjetnik onda su isto tako postojali uvjeti da se pozove i javni bilježnik. Osim toga, odvjetnik je mogao odmah sastaviti oporuku koju bi potpisali svjedoci, ili predložiti da vaša majka sastavi vlastoručnu oporuku ako je bila u stanju pisati. Dakle, iz samog vašeg opisa okolnosti proizlazi da nije bilo nikakvih razloga za usmenu oporuku.

 

Osim toga, usmena oporuka automatski prestaje vrijediti 30 dana nakon što su prestale izvanredne okolnosti.

 

To što ste stopirali cijeli postupak zato što se majci stanje pogoršalo je točno suprotno od onoga što ste trebali učiniti, jer što je smrtna opasnost prisutnija, to je očigledno hitnije da se osobi omogući da izjavi posljednju volju. Štoviše, moglo bi vam se zamjeriti da ste majci onemogućili izjaviti posljednju volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da sad vidim da sam pogriješila, ali gledajući majku kako se pati u bolovima, krvari i moli za pomoć a ja joj ne mogu dati drugo osim biti tu, oporuka je bila zadnje na što sam mislila... ali makar mi je savjest čista......žalosno da je zakon uništio sve ljudske vrijednosti....... bez prebrojavanja mogu reći da je najmanje 50 ljudi u dobi od 20 do 80 godina spremno doći i svjedočiti u moju korist jer su bili prisutni posječivali mamu a da niti jedan osim uže familije sestre ne može u njenu korist a ne mogu ni oni jer su dolazili skoro pa nikad...... žalosno kako pohlepu i koristoljublje zakon uvijek podržava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija