Jump to content

Izračun vrijednosti ostavine, nužni dio - imovina u inozemstvu


sevo

Preporučene objave

Poštovani,

 

Obraćam vam se s jednim pitanjem za kojeg nisam uspio pronaći adekvatni odgovor ni na forumu ni drugdje na netu.

 

Radi se o ostavini iza hrvatskog državljanina koji je živio u inozemstvu (Njemačka) i imao je imovinu i tamo i tu u HR. Ostavina se još uvijek vodi u HR glede nužnog dijela pojedinih nasljednika, dok je u Njemačkoj postupak pravomoćno završen glede nekretnina koje su se nalazile tamo. Sud citirane države je nadležan za taj dio sukladno Zakonu o rješavanju sukoba zakona, te je po istom zakonu dužan primijeniti hrvatsko pravo, što je strani sud i učinio, a što jasno piše u obrazloženju njegove odluke.

 

Sada prilikom izračunavanja nužnog dijela pred sudom u HR sukladno člancima 71.-74. Zakona o nasljeđivanju, pojedini nasljednici ukazuju da se u obzir prilikom izračuna vrijednosti ostavine ima uzeti i ta imovina u inozemstvu.

 

Glede toga, potrebno je ukazati da je te nasljednike strani sud pozvao da se očituju u tom stranom postupku, što oni nisu učinili, iako su uredno zaprimili pozive (također navedeno u obrazloženu rješenja tog stranog suda). Na to rješenje stranog suda se nisu žalili iako su ga uredno zaprimili.

 

Moje je prvo pitanje, da li su ti nasljednici mogli zahtijevati nužni dio pred stranim sudom nakon što su bili pozvani od istog (primjenjuje hrvatsko pravo, isključivo je nadležan za nekretnine koje se nalaze na njegovom području)?

 

Moje drugo pitanje je da li ta imovina u inozemstvu, već raspoređena, ulazi u izračun vrijednosti ostavine u HR?

 

Mišljenja sam da ne ulazi, jer je sud u HR nadležan isključivo za imovinu na njegovom području. On ne može, tj. nije ovlašten raspoređivati imovinu (pogotovo ne nekretnine) u inozemstvu, sukladno tome ne bi ih bio niti ovlašten uzeti u taj izračun. Po meni sud je dužan utvrditi što spada u ostavinu u HR i u odnosu na to odrediti nužni dio. Tim više što je strani sud pozvao nasljednike koji se nisu očitovali, ništa potraživali niti se žalili na to rješenje stranog suda.

 

Molim ako netko ima bilo kakvo iskustvo s ovime, a i bilo kakva sudska praksa bila bi korisna.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija