Jump to content

Roditeljska naknada i naknada za nezaposlene sa hzz


request

Preporučene objave

Dobar dan svima!

Stalno sam zaposlena, trenutno na roditeljskom dopustu. Dijete mi za manje od mjesec dana navršava 1 god. Muž za tjedan dana ostaje bez posla (nakon 5 godina rada u toj firmi i prosječne plaće oko 3500kn). Zanima me, što nam se sada najviše financijski isplati: da ja ostanem do djetetove 1.god na roditeljskom dopustu, a muž se sada prijavi na hzz i prima njihovu naknadu ili da ja sada prekinem roditeljski dopust i vratim se na posao, a na muža prebacim roditeljski dopust (svojih nešto manje od mjesec dana, a uz to on ima još svoja 2 mjeseca za iskoristiti...ako sam dobro shvatila), pa da on prima roditeljsku naknadu i naknadu za nezaposlene sa hzz (dali je uopće moguće da on prima 2 naknade istovremeno)? Dali muž može prije otkaza otići na roditeljski dopust, a kad dopust istekne i nastupi otkaz, prijaviti se na burzu i primati naknadu za nezaposlene? Koliku bi roditeljsku naknadu muž primao za vrijeme roditeljskog dopusta (1663kn?)? Koliko dugo i u kojem iznosu može primati naknadu za nezaposlene?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju navrsenog staza suprug ima pravo na naknadu sa burze:

 

# 180 dana ako je provela na radu više od 4 godine,

# 210 dana ako je provela na radu više od 5 godina,

 

"Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe. U osnovicu ne ulaze naknade plaće ostvarene po posebnim propisima. Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku.

 

Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 70%, a za preostalo vrijeme korištenja 35% od osnovice."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato jer je zaposleni roditelj, koji u tijeku korištenja prava namjerava mijenjati način korištenja tog prava, obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene ili prije ponovnog uspostavljanja neiskorištenoga pripadajućeg prava, pisano obavijestiti svog poslodavca o toj namjeri. Na pisanu obavijest poslodavac je dužan izdati pisanu izjavu o svojoj suglasnosti o iskazanoj namjeri zaposlenog roditelja, s mogućnošću neprihvaćanja te namjere za razdoblje od najviše 30 dana pod uvjetima utvrđenim propisima o radu, s time da su se prethodno otac i majka pismeno suglasili o načinu korištenja prava.

 

a.....citiram............"Dijete mi za manje od mjesec dana navršava 1 god. Muž za tjedan dana ostaje bez posla" ....... pa ne vidim kako bi u tom roku mogao zahtjev tog tipa biti rješen.

 

ili griješim možda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija