Jump to content

Izracun mirovine - nedostaju podaci o placi


razmazena2014

Preporučene objave

Ekipa bok,

 

neznam dal sam sam na dobrom podforumu, isprike ako sam fulala, slobodno me uputite na pravi put. mig.gif

 

Trebam pomoc, info sto i kako dalje vezano uz situaciju izracuna mirovine od tate. 2010. godine je predao zahtjev za izracunom mirovine, imam ukupno 36 godina, 7 mjeseci i 25 dana mirovinskog staza.Taj staz koji sam navela dobio je u rjesenju od mirovinskog, no tu sada pocinju problemi. Staz koji je izracunat je tocan, no za razdoblje od 1973 do 1994, kada je tata radio u vojnoj posti zagreb (kao civilna osoba), ne postoje podaci o placi. Pod stavkama za to razdoblje navedene su samo nule.

Odnosno ukratko, straz je priznat za tih 19 godina, ali iz mirovinskog navode da nemaju info koliko su bile uplate, te su mu kod obracuna mirovine uzeli samo uplate koje su bile poslje '94 od kada je poceo raditi u drugoj firmi, a ukupan staz je od '73.

 

Samim time tati je mirovina znatno, znatno manja jer je u tih 19 godina imao odlicnu placu.

 

Na to rjesenje od mirovinskog tata je ulozio zalbu koju su oni odbili. Okej, stvar je predana odvijetniku koji je pokrenuo usprabi spor pred visokim upravim sudom RH u Zagrebu i taj spor je uvazen.

 

Citiram rjesenje:

"Ponistava se rjesenje hrvatskog zavoda za mirovinsko osgiranje, podrucne sluzbe u zagrebu, klasa bla bla, urbroj bla bla, broj bla bla, od 17. prosinca 2010. i predmet se vraca podrucnoj sluzbi u zagreb radi donosenja novog rjesenja. ....

Sud smatra da je rjesenje o pravu na starosnu mirovinu tuzitelju doneseno na temelju nepotpuno utvrdjenog cinjenicnog stanja buduci da je mirovina odredjena na temelju nepotpunih podataka o placama, odnosno nisu u obzir uzete place od '73 do '94. ... "

 

Po meni najbitnija recenica u rjesenju od suda:

Prosječni vrijednosni bodovi uzimaju se i za razdoblja mirovinskog staža navršenog od 1. siječnja 1970. u kojima nije ostvarena plaća, odnosno osnovica osiguranja ili ne postoje podaci o plaći, odnosno osnovici osiguranja, kao i za razdoblja u kojima su osiguranici dok su imali status prognanika imali pravo na minimalnu plaću.

 

Iz mirovinskog nisu napravili zalbu na rjesenje suda, a tatu sad vozaju od srpnja i izmisljaju toplu vodu, pa pricekajte ovo pa pricekajte ono, pa sad ga traze da dostavi isplatne liste za razdoblja u kojima nemaju evidenciju o placi, ali realno gledajuci tko bi cuvao toliko dugo te isplatne liste?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa sad ga traze da dostavi isplatne liste za razdoblja u kojima nemaju evidenciju o placi, ali realno gledajuci tko bi cuvao toliko dugo te isplatne liste?

Naprimjer ja, imam sve isplatne list od prvog dana rada do danas (1971 - 2014), a u radnom vijeku promijenio sam tri firme. Cuvam ih upravo zbog ovakvih slicnih situacija, zlu netrebalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ali realno gledajuci tko bi cuvao toliko dugo te isplatne liste?

 

Za svakoga tko je ikada imao posla s hrvatskom administracijom (uključujući tu i SR (NR) Hrvatsku - za one koji ne znaju, to znači: Socijalistička (Narodna) Republika Hrvatska) čuvati toliko dugo isplatne liste je normalno :-) Time ne želim reći da je to normalno u normalnom značenju te riječi.

 

A o tome što će se dešavati sad kad su ukinuli papirnate radne knjižice se ne usuđujem niti razmišljati.

 

Ali u državi u kojoj 2014. godine (14-te godine 21. stoljeća) Ustavni sud utvrdi da je "jedino moguć i prikladan" način javne objave poziva strankama u upravnom postupku objava na fizičkoj oglasnoj ploči u sjedištu (tj. prostorijama) upravnog tijela (U-I-4717/2012) ....

 

Da se vratimo na temu: u mirovinskom će morati riješiti vaš problem kad-tad, i u tom slučaju svakako moraju i isplatiti zaostatke s kamatama. Ako to ne učine, tužite ih. A budući da su zakonske kamate pristojne, a možda bi prema primanjima vaš otac dobio i manje nego ako se računa prema prosjeku, možda sve skupa i ne mora biti tako loše. Glavno da ste dobili odluku Upravnog suda u svoju korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija