Jump to content

Zapošljavanje umirovljenika


tonko7

Preporučene objave

Ne može ili je jako problematično radi oga što kod ugovora o djelu vrijedi sljedeće: osoba s invalidskom mirovinom zbog opće nesposobnosti za rad može, ako joj to njene zdravstvene sposobnosti dopuštaju, raditi neke druge poslove temeljem npr. ugovora o djelu i sl. pri čemu se plaćaju porezi i doprinosi u skladu s poreznim propisima odnosno Zakonom o doprinosima za obvezna osiguranja. No, takav posao nipošto ne bi smio biti posao koji po naravi stvari ima obilježja radnog odnosa, jer se u takvom slučaju mora sklopiti isključivo ugovor o radu, a ne ugovor o djelu, kako to propisuje članak 13. st. 2. Zakona o radu, odnosno članak 62. st. 2. Zakona o Državnom inspektoratu, kojim je utvrđeno da inspektor može privremno zabraniti poslodavcu obavljanje djelatnosti ako prilikom nadzora utvrdi da je poslodavac s radnikom sklopio ugovor o djelu, a prema zakonu morao bi biti sklopljen ugovor o radu.

 

Osim toga treba imati na umu i odredbu članka 55. st. 3. Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojem se može izgubiti pravo na invalidsku mirovinu ako u stanju invalidnosti i preostale radne sposobnosti nastanu promjene zbog kojih se prema Zakonu isto pravo gubi. Stoga, kod obavljanja nekih poslova po ugovoru o djelu o tome treba voditi računa.

Poslodavci se jako klone takovih "zapošljavanja" a trebeli bi i umirovljenici radi gore rečenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija