Jump to content

izvanredni otkaz ugovora o radu


alkaalka

Preporučene objave

Molim nekog tko zna da mi pomogne jer nebi htjela da nakon 18 god radnog staža odem iz firme bez ikakvih prava, pa makar i prava na biro.

Naime već par godina firma jako loše posluje, plaće bude pa ne bude ali ostajala sam jer sam se nadala da će ipak nešto krenuti i da će biti kao prije. No, prošle godine firma je pokrenula predstečaj, poslodavac je počeo isplaćivati minimalne plaće (bez potpisivanja novog ugovora) i to je funkcioniralo samo prošlu godinu. Za ovu godinu nije isplatio niti jedan minimalac, a trebao je 2 odnosno do kraja travnja trebao bi i 3. Ja ne vidim više smisla dolaziti na posao i odlučila sam dati izvanredni otkaz, ali nisam sigurna dali je ovo gore navedeno dovoljan razlog za to ili moram čekati još... ako da koliko dugo? Bolje mi je otići na biro i imati više vremena traziti posao pa makar i sezonski nego raditi za tuđi dzep.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alkaalka,

 

Prema rečenom,Vi biste temeljem Članaka 116. Zakona o radu mogli dati Izvanredni otkaz ugovora o radu prema stavku

 

 

  1. Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Međutim, na taj način ne možete ostvariti pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

No ako ste odlučili otići, jer više ne možete podnositi sitaciju sa neisplatom plaća,mislim da će Vaš Izvanredni otkaz poslodavac jedva dočekati. Moje je pitanje : mislite li što poduzeti u svezi plaća koje Vam nisu isplačene? Trebali bi ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hurus hvala vam na brzom odgovoru.

Probala sam zadnjih mjesec dana interesirati se za svoja prava ali dolazim na različita misljenja pa ni sama ne znam sto da radim. Negdje čitam da radnik ukoliko daje izvanredni otkaz ug o radu zbog neisplate plaće ima prava na biro (naknada), negdje kazu da nema (sto ste i vi napisali). Zbog toga nisam sigurna sto da napravim.

Što se tiče neisplaćenih plaća....ni tu nisam "pametna" sto napraviti. Radni kolega koji je dao otkaz prije 7 mjeseci sa svojim platnim listama otišao je u finu i nije ostvario nikakva prava,tako da se bojim kako ću od toga imati ikakve koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da Izvanredni radi neisplate plaće neki put prođe na Zavodu ali je to mukotrpan put.

To su nakon 18 godina staža još neka Vaša prava pod znakom pitanja ,otkazni rok ,otpremnina koju Izvanrednim otkazom gubite. Ja se nebih tako lako toga odricao,pa Vam stoga preporučujem da im pošaljeta Zahtjev za zaštitu prava u kome čete tražiti Obračune NEISPLAČENIH plaća sa žigom i potpisom ovlaštene osobe (koji su Ovršne isprave,osim toga i dokument za Zavod za zapošljavanje na temelju kojeg biste mogli ostvariti naknadu na Zavodu) pod prijetnjom obračanja Inspektoratu za radne odnose i u konačnici Sudu. Sigornop će Vas zvati na razgovor nakon toga. U tom slučaju imati če te poziciju za pregovaranje. To svakao učinite.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija