Jump to content

Stambeno zbrinjavanje, darovnica, novi stan, te porez na promet nekretnina


dadole72

Preporučene objave

Kao dijete poginulog branitelja, kroz program stambenog zbrinjavanja 2004. godine sam dobila suglasnost za privremeno stambeno zbrinjavanje za stan od 45 m2 u Borovu u kojem sam od tada stalno živjela 6 godina, a nakon toga povremeno. Od toga dana do danas samo ja imam prijavljeno prebivalište na toj adresi.

 

U međuvremenu sam se udala i imam dvoje djece. Iz meni nepoznatog razloga, Državna uprava za stambeno zbrinjavanje mi nikada nije dozvoljavala prijavljivanje članova uže obitelji kao stanara toga stana. Muž i djeca su već 5 godina prijavljeni i žive u unajmljenom stanu u Zagrebu, a ja povremeno boravim u Borovu, gdje sam i dalje jedino ja prijavljena. Nedavno sam 2015. godine na temelju ugovora o darovanju postala vlasnicom istog stana u Borovu, uz "zabranu otuđenja" u slijedećih 10 godina. To mi je sada jedina nekretnina koju posjedujem i na tu darovnicu sam oslobođena plaćanja poreza.

 

Budući da naša obitelj sada broji 4 člana, muž razmišlja o kupovini stana od 94m2, a trenutno ne posjeduje nikakvu drugu nekretninu.

 

U slučaju da se odlučimo na kupovinu toga stana, da li ja i dalje mogu zadržati manji stan koji mi je darovan od strane države? Dodatno, da li bi morali plaćati porez na novu nekretninu koju bi kupili, uzimajući u obzir da time rješavamo naše stambeno pitanje i nismo u mogućnosti živjeti u Borovu (neadekvatna kvadratura, posao u drugom gradu, roditelji muža žive u Zagrebu, potrebna njegova kontinuirana zdravstvena skrb u Zagrebu i sl.)? U slučaju da moramo platiti porez, da li bi to bio iznos za ukupnu površinu novog stana, razliku površine novog i postojećeg stana u Borovu, ili pak samo razlika od 4m2, odnosno 94m2 - 90m2 što je propisani maksimum za četveročlanu obitelj (ili se ja ni ne mogu ubrojiti, jer sam prijavljena u Borovu, pa se računa tročlana obitelj)?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija