Jump to content

Otkaz zbog neprimanja plaće


Oleg

Preporučene objave

Hitno molim pomoć!

Radim 16 mjeseci kod privatnog poslodavca s 30 zaposlenika. Od prosinca 2014. do danas nismo primili plaću. Svaki mjesec moramo potpisati primitak plaće, iako nam ona nije uplaćena na tekući račun – inače nam se prijeti otkazom. Prijavljen sam na radno vrijeme od 7 sati, a radim 12 (dnevnu ili noćnu smjenu).

Potražio sam drugi posao. Jučer mi je novi poslodavac rekao da će me primiti i prijaviti 7.4.2015. Javio sam se svom šefu i objasnio da zbog izostanka plaće želim hitno preći u drugu firmu. Odbio je i rekao da moram odraditi 15 dana otkaznog roka. U novoj firmi ne mogu me toliko čekati.

Nisam napisao zahtjev za prekid radnog odnosa, sve je ostalo samo na razgovoru.

 

Što da radim? Kakve su za mene posljedice ako se 7.4. ne pojavim na dosadašnjem poslu?

Može li me novi poslodavac prijaviti ako u dosadašnjoj firmi nisam odradio taj otkazni rok od 15 dana?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oleg,

neisplate plaće i prisiljavnje da potpišete platne liste za plaću koju niste dobili, je opravdan razlog za Izvanredni otkaz ugovora o radu,čime Vaš radni odnos prestaje sa danom dostave otkaza poslodavcu i nemate obvezu odrđivanja otkaznog roka(poštom ,preporučeno sa povatnicom) U otkazu zaprijtite posldavcu obračanjem inspektoratu za radne odnose ,poreznoj upravi i u končnici Sudu(provjerite na podr. uredima je li Vam uplatio doprinose za MO I ZO) i zatražite momentalu isplatu plaća na tek.račun ili Obračune NEISLAČENIH plaća(sa žigom i potpisom ovl.osobe) za mjesece za koje plaću niste dobili. Potraživnje po osnovi plaće ne zastarjva PET godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sad sam na iglama. Prošlu srijedu poslao sam svom poslodavcu Izvanredni otkaz preporučenom poštom s povratnicom. Do danas mi se nije vratila potvrđena povratnica, a novi poslodavac obećao mi da će me čekati do 21.4.

Odlazim u dosadašnju firmu na posao svaki dan, nisu mi spominjali da su primili moj otkaz, ja šutim i čekam vražju povratnicu ... Ima li pošta rok u kojem mora vratiti povratnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oleg,

Siđite sa igli.Boliii!

iz iskustva (slo sam ih 30-etak)HP vrća povratnicu za cca 7-8 dana,s time da ih dostavlja dan dva po slanju. Očekuj povrtnicu dnas ili sutra. No, sa datumom kad je Poslodavac zaprimio tvoj Izvajnredni tvoj je radni odnos prestao pa tako nemoj računati na plačanje satnica iza tog datuma.

Najbolje bi bilo da odeš u uprau posodavca i zatraži svoje odjave i poreznu kticu jer su oni sigurno već zaprimili tvoj otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oleg,

danas je takvo vrijeme. Ništ bez "plivnja u d..ku". Trebamo znati svoja prava.....i kaj još? Obveze. I ne tak dramatično ...pa što bude?! Bit će novi posao. Pa opet iz početka. Pazit na:ugovor,obrčune paća,ruditi se na poslu Sve o ima svoje. Nikom dnas nije lako. Ni Poslodacima. I ima jedna stara koja kaže: " Uivjek im posla za onog koji hoće raditi!"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam sreće s poslom u zadnje 3 godine. Prije njega radio sam kod istog poslodavca 12 godina i dobio otkaz kao višak - a moje radno mjesto su gosp. i gđa vlasnici firme popunili svojim rođakom bez stručne spreme, ali s novim nazivom, a istim poslovima.

Istovremeno, zadesila me i velika sreća. Rodila mi se kćerkica! Radio sam na crno svakakve poslove dok nisam bio primljen u ovu firmu. Sve je bilo u redu do prosinca 2014. kada smo prestali dobivati plaću. Gazda je u obližnjem gradu otvorio noćni klub i sve je novce usmjerio na to.

Volim svoj posao vozača i ni za što ga ne bih mijenjao, ali me boli nepravda i briga za moju malenu. O svojim pravima ne znam ništa, tek sada o tome učim. Uvijek sam mislio da je na meni samo da radim kako treba. A sada strepim pred budućnosti. Nisam više mlad, a daleko je do mirovine. Prpa, što da ti drugo kažem. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, imam pitanje...da li u otkazni rok ulazi bolovanje?

hvala!

NERA41,

odgovor na Vše pitanje je sljedeći:Članak 121. Zakona o radu govorii o tome kad odkazni rok NE TEĆE,pa između ostalog u kaže u svom stavku (3) Otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. U sljedećem stavku ograničava odgodu otkaza prema st.(4) Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu.

Ovo potonje Zakonodvac je uvrsitio u Zakon o radu pršle godine kako bi spriječio eventulne manipulacje radnika blovanjima pri Redovitom otkazu ugovra o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija