Jump to content

Kršenje zakona od strane poslodavca i mobbing na radu


veseliroki

Preporučene objave

Poštovani, već 10 mjeseci radim u pekari kao prodavačica. Na razgovoru za posao šef je bio otvoren i srdačan govoreći kako je bitna komunikacija, timski rad i dobri odnosi među zaposlenicima.

 

Kada sam došla raditi otkrila sam slijedeće: prodavačice ne smiju izdavati svima račune i novac spremaju šefu koji ga u toku dana pokupi, prodavačica ne smije zbrajati novac u kasi kada dođe na posao, prodavačica mora raditi i posao pekara kada pekar ne stigne, u prostoru dučana i pekare postoje miševi i žohari, šef svakodnevno ima neku primjedbu na obavljeni rad, nikada pohvalu, šef vrlo često povisi ton na prodavačicu, šef vrlo često za istu stvar mijenja naredbe za istu stvar, pekari šire glasine o prodavačicama u pokušaju da ih međusobno posvađaju, općenito ozračje je da ne smiješ ništa reći, moraš pognuti glavu, prodavati proizvode, čistiti i svima podilaziti.

 

Otkaz nisam još dala jer ovisim o plaći koju dobivam, međutim, ako do otkaza u jednom trenu dođe, što mogu poduzeti?

 

- Mogu li ga prijaviti financijskoj i sanitarnoj službi? Ako prijavim, hoće li teretiti i prodavačice, jer mi kršimo isto zakon obavljajući posao kako nam on kaže, a nismo to prijavile.

 

- Mogu li ga tužiti za mobbing? Koliko privatna tužba dođe i koje su šanse da se za mene pozitivno završi?

 

- Ako ga ne prijavim, već dam u novine, opet, hoće li prodavačice imati problema?

 

Veselim se vašem odgovoru, srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako dođe do otkaza, možete ga prijaviti poreznoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa - za taj prekršaj (inače, kazna je do 500.000,00 kn) ne odgovaraju fizičke osobe (prodavačice), već samo pravna osoba (pekara) ili fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost (pekar); možete ga prijaviti sanitarnoj inspekciji (isto tako, neće odgovarati prodavačice, posebno ako imaju uredne sanitarne knjižice); možete ga tužiti za mobbing, ali za to morate imati čvrste dokaze - svjedoke (može li netko posvjedočiti ili će druge kolegice čuvati svoj posao?), isprave, dokumente i slično - ako ih nemate, ishod je neizvjestan, a troškovi ovise o tome koliku ćete naknadu štete tražiti za mobbing, o tome ovisi vrijednost predmeta spora.

ako ga date u novine, tko zna hoće li novinari tražiti potvrdu priče od vaših kolegica pa bi one mogle imati problema. možda i neće, ali to je teško tvrditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija