Jump to content

Poziv u poreznu


Igor Mankas

Preporučene objave

Poštovani, imam pitanje u vezi poziva u poreznu koji zam dobio. Nadam se da ću biti dovoljno razumljiv i da će mi netko moći ukratko objasniti o čemu bi se moglo raditi.

 

Dakle, danas sam dobio poziv za poreznu jer nisam predao prijavu poreza na dohodak za 2014.g. S obzirom da već 2 godine nema nikakvih promjena što se tiće mog zaposlenja i olakšica, obratio sam se u svoju firmu za savjet. Tamo su mi rekli da ne znaju o čemu se radi jer sam čak po onom novom zakonu, na kraju 2014. godine dobio u 12. mjesecu na plaći 90-ak kuna automatsko obračunatog povrata poreza.

 

Idem dalje i zovem kolegicu iz porezne (koja ne radi na tim stvarima ali može nešto saznati) koja mi kaže da je poziv zbog otpremnine. Pitate se koje otpremnine? E sad dolazi zaplet :zubo:

 

Otac je 2011. godine potpisao sporazumni otkaz te dobio otpremninu (neoporezivu) koja mu je po ugovoru trebala biti isplaćena na 3 rate. 1. rata-2011., 2. rata 2012. (2013. preskočena godina) i 3. rata-2014.

 

Ja sam ga kao laik, nakon što je prestao primati doprinos sa biro-a, prijavio kao olašicu. U to vrijeme mi je majka već bila kao olakšica jer ona ne radi već dugo godina. Danas saznajem da mi ne može biti olakšica netko ko ima primanja veća od 12 000 kn godišnje (što je više od njegove rate otpremnine koja mu se uplaćivala na tekući račun). Želim naglasiti da ja nisam želio nikoga prevariti niti utajiti ikakav porez ali da ne razumijem o čemu je tu rijeć.

 

Moja predpostavka je da se ovaj poziv odnosi na njegovu zadnju ratu otpremnine koju je dobio 2014.godine, a bio mi je upisan kao porezna olakšica. Jesam li u pravu ili se to odnosi na sve godine iako do sada nikad nisam dobio nikakav poziv ili obavijest o tome. Kako uopće porezna ima uvid u tekući račun osobe koja je moja olakšica (do sada sam mislio da se to odnosi samo na žiro račune). Opet naglašavam da ću se svakako u roku od 8 dana javiti tamo i platiti ako nešto treba, a ovim upitom zapravo želim pripremiti sebe i svoj novčanik na najgore. Ako netko pobliže zna o čemu bi se ovdje moglo raditi, ja bih molio da mi odgovori. Unaprijed se puno zahvaljujem.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija