Jump to content

Podjela bračne stečevine


Cat1605

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za pomoć jer se hvatam za slamke!

Situacija nakon braka; Suprug je ostao živjeti u kući u kojoj smo živjeli 15 godina. Kuća je kao naša, ali vlasnički stoji na njegovog oca, dakle on koristi tu situaciju kako bi zadržao kuću u cijelosti. Zadržao je i automobil. Otišla sam samo sa osobnim stvarima. Dakle, sav sitni inventar i namještaj je ostao njemu. On na sebe ima gotovinske nenamjenske kredita kredite sa mjesečnom ratom 3000,00 kn. Ja na sebe sa ratom od 600,00 kn. Njegova primanja su cca 7500,00 kn, moja 3000,00 kn. Dogovor (usmeni nažalost) je bio da on plaća svoje kredite, i zadržava imovinu, a ja svoj kredit jer smo ih ipak podigli u braku. Što se tiče djece, po jedno je sa svakim tako da smo se oko toga dogovorili.

Sad nakon razvoda on traži podjelu imovine, s obzirom da su to krediti ispada ispada da ću mu morati plaćati još nekih 1200,00 kn sljedećih 10 godina cca. To nikako ne mogu... Jednostavno matematički... U braku je on uvijek odlučivao o financijama i to me sad očito košta.

 

Brak je razveden u listopadu 2015. i to je gotova stvar.Zajedno ne živimo od siječnja 2015.

 

PRVO PITANJE; Koji datum se smatra prestankom bračne zajednice? (Bitno zbog plaćanja rata kredita).

 

DRUGO PITANJE; Ima tko kakav suvislo savjet na koji način da povećam bračnu stečevinu, odnosno imovinu za podjelu?

 

Ono o čemu razmišljam. Da li tu možemo uključiti i podjelu pokretne imovine, recimo namještaja i automobila? Kako se tim stvarima određuje vrijednost? U nekretninu su bila neka sitnija ulaganja, da li se ona računaju? Kako ih dokazati? Maltretirao me psihički godinama o čemu postoji medicinska dokumentacija. Je li to relevantno?

 

Ispričavam se zbog poduljeg posta. Hvala svima unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako kuca glasi na njegovog oca onda ona nije bracna stecevina i ne dijeli se. Na otplatu njegovih kredita nemojte pristati jer su nenamjenski i on ce u eventualnom sudskom sporu morati dokazati da su podignuti za svrhu i potrebe bracne zajednice i na to utroseni. Nastavite otplacivati svoj kredit a on ako smatra da bi trebali otplacivati i njegove neka vas tuzi, buduci da su njemu ostale sve stvari u kuci u koju ste zajednicki ulagali kao i obiteljski automobil sud ce i to uzeti u obzir i malo je vjerojatno da ce dosuditi da vi morate placati polovicu tih kredita.....Prekid bracne zajednice se racuna otkad ste napustili zajednicko kucanstvo....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dogovor (usmeni nažalost) je bio da on plaća svoje kredite, i zadržava imovinu, a ja svoj kredit jer smo ih ipak podigli u braku.

 

Usmeni dogovor?

Verba volant, scripta manent... (riječi lete , zapisi ostaju).

Što ste se dogovorili, ako on ne poštuje , ne morate ni vi.

 

.. Da li tu možemo uključiti i podjelu pokretne imovine, recimo namještaja i automobila? Kako se tim stvarima određuje vrijednost?

 

Naravno da ćete uključiti svu imovinu!

 

Naravite spisak!

Ozbiljno, - dajte si par dana i napravite spisak svih stvari koje ste ikada kupili. Namještaj, beštek, tepisi, aparati, naravno-auto, itd.

 

Pa kad on potegne podjelu kredita, vi stavite taj spisak na stol.

 

U nekretninu su bila neka sitnija ulaganja, da li se ona računaju? Kako ih dokazati?

Računima, svjedocima,...

Ali nekretnina formalno pripada svekru, i pred zakonom vi ste dobrovoljno ulagala u tu nekretninu ako nemate kakav ugovor.

 

Maltretirao me psihički godinama o čemu postoji medicinska dokumentacija. Je li to relevantno?

Za spor oko podjele bračne stečevine nažalost ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija