Jump to content

Molim savjet


Mirna Jakopajac

Preporučene objave

Molim Vas za pravni savjet.

Imam tri sina. Jednoga iz prvoga braka i dvoje iz drugoga braka. Rastala sam se od oba muža. Dijete iz prvoga braka živi samnom, a dvoje djece iz drugoga braka sa ocem kojemu plaćam alimentaciju 1500Kn. Podstanar sam i plaćam stan + režije 2500Kn. Plaća mi iznosi 5000Kn. Ostaje mi 1000Kn za život. Sada sin koji živi samnom (18 godina) želi živjeti sam jer je mišljenja da dobiva premali đeparac. Dajem mu 200Kn mjesečno. Jednostavno ne mogu više. Problem je što, koliko sam čitala zakon, mu moram plaćati alimentaciju od oko 1200Kn bez obzira što ga ne tjeram iz stana dok god se školuje, tj. do 26 godine.

Zanima me dali je moguće da se tako nešto desi? Ukoliko sve poplaćam, bez da jedem ili bilo što drugo biti ću svaki mjesec u minusu u iznosu od 200Kn. Postoji li način da sud dodjeli da plaćam alimentaciju 200Kn?

Molim vas da komentirate samo gore navedeno. Kako je došlo do svega gore napisanoga nije važno. Bitno mi je da mi odgovori netko dali se gore napisani scenarij može stvarno dogoditi.

Zahvaljujem svima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudska praksa je takva da, ako vas tuzi, sin ce sigurno dobiti neki iznos uzdrzavanja ali je tesko predvidjeti koji. Gledat ce se njegove potrebe i vase mogucnosti. Na sud donesite sve dokaze koji vama idu u prilog ( presudu o uzdrzavanju drugo dvoje djece, racune od rezija i najma stana, racune za hranu, higijenu itd......)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodjo draga, sada ulazimo vec u onaj dio koji ste napisali gore da ne zelite da se komentira kako je do toga doslo.....Imate djecu i duzni ste ih uzdrzavati. Kad vam se djeca odskoluju i zaposle i vi imate pravo od njih sudski traziti da vas uzdrzavaju ako to sami necete biti u mogucnosti. Od drzave mozete traziti socijalnu pomoc ali vi za to nemate uvjete jer ste zaposleni. Ako vam se sin odseli i dosude vam uzdrzavanje preselite se u manji stan da vam troskovi budu manji, trazite snanjenje alimentacije za drugo dvoje djece zbog promjenjenih okolnosti, pronadjite dodatni posao ako treba, snadjite se uglavnom jer ako si sami ne pomognete nitko drugi vam nece pomoc.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razgovarajte sa sinom, vjerujem da se radi o trenutnom hiru...mislite da on može sam uzdržavati se od cca 1200 kn čak i da ih dobije, gdje su troškovi stanarine, režija, hrane, odjeće....pa onda troškovi školarine, knjiga, skripti i svega što uz to ide....

On živi očito u oblacima, prikažite mu stvari realno kako stoje...nije život samo đeparac za izlaske!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mario shvaćam te. Ja sam isto takvog mišljenja kao i ti i budem se snašla, mada živimo u garsonijeri od 25 kvadrata. Mogu se preseliti jedino u neki drugi grad gdje su najamnina i režije jeftiniji. Ako nađem posao naravno. Jedino je interesantno da ja kao osoba nemam nikakvu zaštitu i očigledno nikakva prava. Ako si siromašan odreknu te se svi pa i tvoja djeca.

Tiaena, moj sin će živjeti sa mojom majkom koja je dobrostojeća a alimentaciju će tražiti samo da mi dokaže da ima prava na nju. No, sada ulazimo u onaj dio o kojemu ne želim pričati.

Dakle zakonski gledano sud će odlučiti koliko moram plaćati i ja tu ništa ne mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija