Jump to content

Hitno molim-plaćanje alimentacije za vrijeme nezaposlenosti


Danijela Lenac

Preporučene objave

Poštovani, prema Presudi o razvodu braka predlagatelju (bivšem suprugu) određena je visina alimentacije u iznosu od "32% njegove mjesečne plaće (što u nominalnom iznosu iznosi 800,00 kn), te je obroke dužan plaćati najkasnije do 10-tog u mjesecu."

Kako je bivši suprug platio samo 1800,00 kn, pokrenula sam ovrhu i ujedno tužbu za povećanje alimentacije. Prijedlogom o ovrsi (zaprimljena na općinski sud 06.08.2012.) predlaže se da sud donese slijedeće rješenje: " Temeljem pravomoćne i ovršne presude Općinskog suda u xy posl.br.xy od xy određuje se ovrha pljenidbom do 1/2 plaće koju ovršenik prima kod "AB", te isplatom tako zapljenjenog iznosa na račun majke, sve do potpune naplate 32% mjesečne plaće, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom tekućom po čl.29.st.2. ZOO-a, od jedanaestog dana u svakom pojedinom mjesecu, počev od 11.09.2010.g. do 11.08.2012.g., a nadalje 32% od svake mjesečne plaće koliko bude iznosila, sve do drukčije odluke suda, sve umanjeno za plaćenih 1800,00 kn."

22.08.2012.g. sud donosi Rješenje o ovrsi kojim je riješio:

" Određuje se ovrha sukladno prijedlogu ovrhovoditelja od 06.08.2012.g.

-pljenidbom plaće koji ovršenik prima kod "AB" poslodavca, izuzev 1/4 dijela prosječne neto-plaće u RH

- ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosjećne neto plaće u RH, od ovrhe je izuzet iznos u visini 1/2 dijela njegove plaće..."

08.11.2012.g. Sud donosi Presudu na temelju priznanja kojom presuđuje: " nalaže se tuženiku da na ime uzdržavanja plaća 1200,00 kn mjesečno, počev od 01.11.2012.g. pa nadalje, najkasnije do 20-tog u mjesecu za tekući mjesec, a u slučaju zakašnjenja zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, time da je dospjele obroke dužan platiti od jednom u roku 15 dana, a buduće kako će dospijevati po stopi iz čl.29.st.2. ZOO-a"

Poslodavac "AB", ovršenikov dužnik, obratio mi se pisanim putem u kojem navodi slijedeće: " Rješenjem o ovrsi od 22.08.2012.g. naloženo je ovršenku doprinositi na ime uzdržavanja iznos 32% mjesečne plaće počev od 11.09.2010.g. dok je presudom od 08.11.2012.g. naloženo ovršeniku doprinositi iznos od 1200,00 kn. počev od 01.11.2012.g. Postupamo po predmetnom rješenju, te se ovršeniku plijeni 1/2 iznosa plaće pri čemu je do sada ustegnuto =74.230,18 kn. U svrhu pravilnog postupanja po predmetnim osnovama za plaćanje molimo vas za obavijest da li su predmetnim uplatama podmireni svi dospjeli obroci."

Telefonskim putem, pravnica koja radi u tom poduzeću "AB" (ovršenikov dužnik), objasnila mi je zašto je došlo do potrebe mog očitovanja. Kaže ovako:

1. Ovršenikov dužnik ne posjeduje podatke o plaći dužnika koju je ostvarivao kod drugih poslodavaca, prije nego se zaposlio kod njih, te tako ne mogu odrediti koliki je to iznos 32% njegove plaće

2. U Presudi o razvodu braka navedeno je "njegove" plaće, te prema tome, ako u nekom periodu nije radio, nemam pravo na alimentaciju, jer nije imao primanja.

Predlaže da se izvan sudski dogovorimo oko potraživanja.

Doznala sam da je bivši suprug radio:

1. od 01.10.2008. do 19.11.2010.g. kod XY poslodavca

2. od 03.10.2011. do 25.01.2012. kod XX poslodavca

3. od 11.05.2012. pa sve nadalje kod "AB" poslodavca.

Znam da je ovo dugi post, ali zbog nepotrebnog kasnijeg objašnjenja, sve ovo sam navela.

Zanima me da li: zbog navedene riječi "njegove plaće" u Rješenju o razvodu i za vrijeme dok bivši suprug nije radio, moje dijete nema pravo na uzdržavanje?

Napominjem da nije pokrenuo kod suda izmjenu postojeće odluke zbog izmijenjenih okolnosti (nezaposlenost).

 

Hvala na strpljenu koje ste uložili u ovo čitanje i hvala na pomoći.

Pozdrav!

uređeno: od Danijela Lenac
greška
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa skenirajte joj presude po kojima je sud nalozio da vam se placa 800 i 1200 kn svaki mjesec. Naglasite da je sud utvrdio koliko je 32% njegove place i po tome odredio mjesecni iznos te da u presudama pise do kojih datuma i na koji nacin vam je to duzan placati i da se u presudi nigdje ne spominje da je oslobodjen placanja u slucaju nezaposlenosti. Naglasite da bivsi nikad nije trazio izmjenu spomenutih presuda i smanjenje iznosa zbog nezaposlenosti ili nekih drugih razloga. Sta se tice iznosa koji vam duguje imate par postova ispod temu o izracunu duga pa ako niste sigurno koliko vam tocno duguje pitajte tamo pa cete znati traziti tocan iznos od firme bivseg supruga.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
.............. da ostvarujem pravo. sada ću moći izračunati zatezne kamate, kada znam kolika je glavnica :)

........

Lijepi pozdrav!

 

to je pravo djeteta nemojte to zaboraviti

imajte mudrosti da uvidite da je za zivot koji je pred djeteom bolje da ne unistite odnos oca i djeteta tako sto cete oca baciti u duznicko ropstvo

 

otac ce tada biti prisiljen na drasticne poteze, koji naravno ovise o njemu samom

 

osim nekakvih crnih scenarija ovome moze sinuti da se makne tamo gdje ruka hrvatske "pravde" ne dosese niti ce ikada

 

zato nemojte se radovati kamatima i glavnicama ako ce izazvati devastaciju

 

sto vise vrijedi, neko vse malo zadovoljstvo pobjedom ili najvece sanse vaseg djeteta u buducnosti?

to vi odlucite

taj vas bivsi je ocito slab i nesposoban, ali vi ste ga birali pa ako vam je bio cilj dotuci ga onda to i nije neko narocito postignuce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija