Jump to content

polaganje u 11. mj., pomoć


anonimno

Preporučene objave

bok svima, eto ja sam se odlučila pokušati položiti TAJ PRAVOSUDNI, osim onih standardnih pitanja: kako doznati komisiju što prije, kakvi su novi ispitivači, prolaznost....zanima me da li da li bi mogla proći i da ne naučim stečaj i ovrhu??? ne znam da li ću stići, a o navedenom ništa ne znam jer spadam u onu kategoriju pr.iz gospodarstva i zapravo da li komisija uopće pita gdje kandidat radi, odnosno da li prema tome i prilagode pitanja ili ih to uopće ne zanima (mislim kada postavljaju pitanja), unaprijed hvala na odgovorima, već me polako hvata panika, da li ću stići, pa onda još i ova nova komisija, baš sam izabrala trenutak!!!!!!!! joj da, poželjeh punooooo, punoooooooo sreće svima :-):-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom svakog kandidata prije početka ispita pitaju gdje radi, a da li pitanja prilagode tome ne znam. Koliko sam čula vježbenike koji rade na prekršajnom sudu zna zapasti koje pitanje iz prekršaja, dok ostale to ne pitaju ili one koji rade u osiguravajućim društvima znaju malo više pitati iz te materije.

Što se tiče učenja ovršnog i stečajnog preporučila bih ti da ih ipak pogledaš, barem po ovim pitanjima sa legalisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Možeš možda i proćii da ne naučiš stečaj i ovrhu ali obzirom da iz ta dva dijela pitaju (uglavnom!) po petnaestak istih pitanja glupo ih je ne naučit i riskirat da ih ne znaš, pa ako ti se još nešto poklopiš da ne znaš...eto drčavice

Kraj onoliko materijala šta je 30 pitanja, sitnica, a ako te uvate da ne znaš osnovno iz ovrhe ići će potpitanja opet oko ovrhe pa si nadrlja.

 

Nema puno veze gdje radiš( neki te to pitaju,a neki ne). Sa mnom su bili odvjetnički i sudski vježbenik te ja kao "obični" pravnik i svi smo isto tretirani.

 

Nova komisija je bolja od stare jer nema više profesora koji su ispitivali kandidate kao da su na fakultetu tj. kao da si nekoliko mjeseci spremao samo njihov ispit.

 

I nešto šta je i meni izgledalo nevjerovatno prije učenja- može se sve naučit. Neće te ispitivači baciti iz zlobe, niti traže da baš sve znaš. Triba malo zagrija stolicu (ja sam učija 4 miseca po cca 8 sati)+ mrvu sriće.

 

SRITNO! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ti mogu ispričati svoje iskustvo.

1. nabavih svu moguću i nemoguću literatu, s naglaskom baš na zakonima koji su ispitna materija.

 

2. Onda sam 15 dana uspoređivala i pročišćavala sve to što sam imala, uključujući pitanja od profesora koji su pitali zadnji put prije 10 godina:))

 

3. Pa sam si to posložila u grupe kako se ispituje.

 

4. Onda sam skinula sva pitanja sa legalisa (hvala kolegama) i posložila ih u wordu po ispitima i dodatno po ispitivačima.

 

Počela sam učiti početkom 10.mj i polagala početkom 1.mj , ali dolazim iz uprave pa sam bila nekih ispita oslobođena. čila sam u ciklusima, 2 tjedna jednu grupu, pa dva drugu, pa treću, i opet ponovo i tako jedno 4 puta ponovila gradivo. Glavne stvari koje se puno pitaju sam učila sve, a one malo "opskurnije" sam pocrtala odgovore u tim zakonima i pri učenju čitala samo njih.

 

Bilo je dana kad sam učila po osam sati, a bilo je i dana kada nisam mogla učiti uopće.

 

Uglavnom, meni su jako pomogla složena pitanja. Daju ti cilj i strukturu, po njima se možeš organizirati. I nekako se kroz učenje odmah učiš i formulirati odgovore. a ako ih prođeš sve, prošao i cijelu materiju, i uočio si stvari koje bez pitanja ne bi nikako vidio.

 

Sve najbolje.

 

Što se tiče toga da te pitaju gdje radiš, neki nas to uopće nisu pitali, a neki tek na kraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam ti dobila slovima i brojkom slobodno 2 dana jer je tumačenje komisije za tumačenje kolektivnog ugovora to tumačio kao školovanje za osobne potrebe, ali dobro. 2 tjedna sam izmuljala bolovanje, uzela ostatak godišnjeg i jedno mjesec dana neplaćenog dopusta.

 

međutim, sad imaš novi zakon o državnim službenicima i namještenicima koji to malo drugačije uređuje. nešto u smislu da možeš za učenje dobiti plaćenog dopusta koliko želiš, ali nakon položenog ispita moraš toliko ostati raditi u upravi... nešto u tom smislu, ali ne znam detalje. najbolje da se raspitaš u kadrovskoj a ako ti je kadrovska koma, u središnjem državnom uredu za upravu imaš savjetnika za sllužbeničke odnose kojeg to možeš pitati.

 

sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam isto u upravi, pa ću svakako nazvati središnji kako bih doznala kako skupiti što više dana za učenje. Već se dva mjeseca pripremam za učenje ali nikako da se nagovorim. Nadam se da ću izaći u veljači! Mene bi jako zanimala ova posložena pitanja u wordu, pa ako nije teško ja bih molila na: klerotic1@net.hr :moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ja bi reka kako je meni bilo :

 

- ucija 2 mjeseca i 22 dana - polozija

- zadnjih 10-tak dana psihicko ludilo (to je normalno i skoro sve to zadesi)

 

- savjet za one koji su se nasli u velikoj stisci s vremenom (a to na kraju svima fali), glede "sporadicnih" zakona, odnosno onih iz kojih se pita po par pitanja : cekati kad objave komisiju na internetu i vidit sta pitaju oni koje dobijes. npr. ako iz gpp-a dobijes jesenkovica, ne moras taknit ovrhu, ili ako iz gp-a dobijes miletica znas da trebas iz zakona o trgovackim drustvima nauciti 5-6 pitanja i tocka, iz stecaja isto tako; itd...

 

takva organizacija ti puno znaci, odnosno kod polaganja tako velikog ispita, organiz. ti je 60% ispita jer ako krenes megalomanski i u niz bespotrebnih detalja, to nije dobro...

 

problem je medjutim ako kasne s objavom komisije, a ti si na pocetku roka. to se dogodilo nakon ljeta kad su komisiju objavili 15.09., a prvi u tom roku su poceli vec 14.09.

 

SRETNO LJUDI...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jako mi je žao.. ali pitanja sam slagala na poslu, a u međuvremenu sam promijenila posao, a dokumente si nisam uzela da si stavim doma na komp...

 

tako da to nemam više. a hard copy sam dala nekome tko je dao nekome i kako to već iz ruke u ruku ide...

 

ja se svega toga riješim poslije muke..

žao mi je.

 

opet, sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija