Jump to content

Povrat vlasništva ili naplata oduzetog zemljišta


unlimited

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim za pojašnjenje i savjet kako riješiti situaciju: godinama je moja pokojna baka imala u vlasništvu zemljište za koje nije niti znala iako je u svim knjigama bila uredno upisana. Sada nakon njene smrti, saznali smo da su na tom terenu već godinama izgrađeni apartmani u vlasništvu jedne tvrtke mada to baka nikada nije nikome odobrila, prodala niti bilo što slično. Apartmani su na tom mjestu već više od 30 godina i naravno tvrtka zarađuje tim putem. Kako mi do sada nismo ni znali za to zemljište, nitko nije ništa niti pokretao, al sada bi htjeli riješiti pitanje tog vlasništva i zahtijevati od te firme barem da nam isplati određenu naknadu zbog toliko dugog korištenja zemljišta bez odobrenja. Uvidom u katastar i zk, vidim da su se oni već probali upisati kao vlasnici više puta, a sada i u posjedovnom listu više ne stoji ime moje bake već samo ta firma iako uz napomenu da postoji neki teret. Sad u to se uopće ne razumijem? Kako je to uopće moguće? Upisali su se iako nisu nikada kupili to zemljište? Dali imaju pravo na to zbog dugotrajnog korištenja? Zašto moju baku nitko nije nikada ništa i tome pitao niti obavijestio? Htjela sam možda angažirati odvjetnika jer jednostavno mislim da je to klupko koje samo netko tko dobro pliva u tim vodama može odriješiti, ali svejedno prvo pitam vas za savjet? Kakve su mi šanse za povratom tog zemljišta? Za naplatom istog? Vrijedi li ta borba naspram svih mogućih troškova - koji će pretpostavljam biti veliki?

 

Hvala na svakom pojašnjenju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerila sam i u izvodu iz katastra piše da je 1/1 vlasnik ta firma, nigdje se ne spominje baka. Dok u ZK piše da je u tom ulošku 5 zemljišta, od kojih su četiri podijeljena 1/2 baka, 1/2 njen stric (nakon čije smrti s obzirom da nije imao nikoga opet sve pripada njoj - iako to nije nigdje još provedeno - moram i za to provjeriti), a za to upitno zemljište piše da je vlasnik ta firma (ima više pokušaja upisa kroz godine) s time da na kraju stoji napomena da dok se ne pronađe daljnji korisnik sve ostaje na tog strica. Taj je bakin stric umro prije skoro 40 godina, nikada oženjen, bez oporuke. Prema tvrdnjama rođaka sve bi njegovo trebalo pripasti baki, a i sva bi se ta zemljišta trebala podijeliti između njih prije - nije mi jasno ni kako se ta firma upisala ni kako sada piše samo njegovo ime u toj napomeni na kraju? Nigdje ne piše da je taj upis urađen na temelju nekog ugovora ili slično. Znamo sigurno da niti stric niti baka nisu to nikada prodali niti dali jer nisu ni znali za to. S obzirom da se radi o upisu iz davnina, još iz doba Jugoslavije, a s obzirom da nema nikakvih podataka o stricu strah me da je to jednostavno uzeto i bez znanja vlasnika korišteno sve ove godine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija